Cum fugi disperat de răspundere? Carmen Dan: Mi-am dorit să împărtăşesc cu colegii din teren propriile lor trăiri

Carmen Dan
Carmen Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Marţi, în faţa Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, ministrul de Interne, Carmen Dan a recunoscut că pe 10 spre 11 august a stat până la 3:00 dimineaţa la minister. Dar, conform declaraţiilor sale, nu s-a implicat în reprimarea protestului, ci şi-a dorit doar să împărtăşească cu oamenii din teren ”propriile lor trăiri”.

Ministrul de Interne al României a susţinut că n-a fost o şedinţă operativă, ci ”de informare”, cu toate că datele arată că a petrecut 15 ore în interiorul Ministerului.

”Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fiu informată şi am plecat din minister în jurul orei 3:00 dimineaţa, când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în birou şi să împărtăşim propriile lor trăiri, să îmi edific anumite aspecte. Aveam teme sensibile: dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi şi internaţi în spital. Nu a fost şedinţă operativă, ci de informare”, a susţinut Carmen Dan.

Spre deosebire de duminică, la declaraţia de presă unde Carmen Dan a susţinut că Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică nu a fost convocat deoarece nu existau informaţii privind riscul la protest, acum Carmen Dan a susţinut că Centrul nu a fost convocat deoarece, potrivit legii, ar fi trebuit să existe o situaţie de risc în mai multe judeţe, nu doar în Bucureşti.

Cu toate acestea, HG 1152/2014, care reglementează organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Conducere stipulează, la articolul 1, că Centrul se organizează ca structură interinstituţională de suport decizional, în cadrul MAI, în cazuri speciale şi de criză, iar la articolul 5 se stipulează că Centrul se poate întruni în şedinţe ori de câte ori situaţia o impune.

Cu alte cuvinte Carmen Dan ori nu cunoaşte legea, ori a minţit cu bună ştiinţă Comisia de apărare.

Duminică, în cadrul unei declaraţii de presă, ministrul de Interne a afirmat că acţiunile au fost coordonate de un punct de comandă înaintată, localizat în Piaţa Victoriei, aflat la ordinele maiorului Laurenţiu Cazan, încercând astfel să arunce toată răspunderea pe umerii acestuia.

Şederea lui Dan în minister este controversată, criticii acuzând-o de coordonarea represiunii din 10 august. Cu toate acestea, Carmen Dan s-a apărat spunând că "există o rutină a manifestărilor publice şi vreau să precizez că au mai fost adunări publice în care mie mi s-a părut normal ca ministrul să fie în minister".