Cum înfunzi o ţară: scandalul Volkswagen ia amploare: gigantul auto admite că sunt implicate 11 milioane de vehicule

(Justin Sullivan/Getty Images)

Scandalul emisiilor trucate ale vehiculelor Volkswagen ia o amploare deosebită după ce a doua companie producătoare de maşini a lumii a anunţat că a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a rezolva problema emisiilor toxice ale modelelor sale Diesel, recunoscând că sunt implicate 11 milioane de autovehicule.

Acţiunile companiei au căzut brutal, contribuind şi ele la ştergerea unei sume exorbitante de capital – 25 de miliarde de euro – reprezentând o treime a valorii pe piaţa de acţiuni – cu o scădere de 20% survenită imediat după anunţarea impactului financiar al scandalului.

Declaraţia a fost făcută marţi, după ce CEO-ul american al companiei a admis că firma a greşit enorm în scandalul emisiilor. Michael Horn a recunoscut la un eveniment din Brooklyn, New York, că Volkswagen a înşelat investigatorii şi publicul.

Agenţia de protecţie a mediului din SUA – EPA – a cerut rechemarea a 482 de mii de vehicule ale mărcilor Volkswagen şi Audi, având motoare diesel, produse din 2009 pe motiv că firma a instalat un software ilegal care înşela testele emisiilor, producând, în condiţii normale de trafic, de 40 de ori mai multe toxine decât standardul admisibil.

Pentru software-ul ilegal, Volkswagen poate primi amenzi de până la 18 miliarde euro, iar executivii săi pot fi condamnaţi.

Conform unui purtător de cuvânt al EPA, software-ul recunoaşte că motorul este supus unui test şi modifică parametrii motorului până când emisiile toxice ajung la un nivel acceptat. Însă în condiţii normale de trafic nivelul nu poate fi susţinut.

Fabricantul de autovehicule a insistat că noile modele diesel produse în Europa, cu motoare UE 6 „respectă total standardele şi cerinţele de mediu”.

Ministrul francez de Finanţe a cerut o investigaţie europeană asupra performanţelor de mediu ale motoarelor diesel produse de Volkswagen pentru a linişti publicul.

Coreea de Sud a anunţat marţi că va efectua propria anchetă asupra modelelor VW Jetta şi Gold precum şi Audi A3 produse în 2014 şi 2015. Dacă vor fi găsite probleme, ministrul coreean al Mediului a promis că va extinde ancheta la toate importurile cu motoare diesel din Germania, care au inundat recent piaţa locală, dominată în trecut de autovehicule produse local precum Hyundai.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe