Cum Jiang Zemin a încurajat atrocităţile lui Bo Xilai, Partea a III-a

Dictatorul comunist chinez Jiang Zemin, în Marea Sală a Poporului, Beijing, 2007
Dictatorul comunist chinez Jiang Zemin, în Marea Sală a Poporului, Beijing, 2007 (Goh Chai Hin / Getty Images)

Bo Xilai, care până nu demult aspira la conducerea supremă, se află acum în închisoarea Qincheng din Beijing, în timp ce foştii săi tovarăşi dezbat cum ar putea folosi cel mai bine situaţia în favoarea lor.

După ce fostul şef de poliţie al lui Bo Xilai, Wang Lijun, a fost predat de funcţionarii consulari americani miniştrilor adjuncţi trimişi să-l ducă înapoi la Beijing, Wang a divulgat detaliile unei lovituri de stat pe care au orchestrat-o Jiang Zemin, Zhou Yongkang, Bo Xilai şi alţii.

Fracţiunea Jiang a înţeles în mod clar că datorită crimelor importante care au fost comise, datoriile urmează să fie plătite. Au fost recoltate organele a zeci de mii de chinezi nevinovaţi când erau încă în viaţă. Ei au murit fără să le fie cunoscute numele şi, pe baza puţinelor relatări ale martorilor care au ieşit din China acum, suportând dureri mari. Corpurile lor au fost incinerate sau vândute pentru a fi transformate în obiecte de muzeu.

Numai deţinerea conducerea PCC şi prin ea, controlul tuturor mijloacelor de constrângere şi de propagandă ale Partidului, puteau să asigure siguranţa fracţiunii. Bo Xilai a fost ales să conducă uzurparea.

Prin expunerea acestui complot, Wang i-a învins. El a oferit liderului PCC Hu Jintao şi premierului Wen Jiabao arma de care aveau nevoie pentru a debarca de la putere facţiunea lui Jiang, acţiune pe care Hu şi Wen au întreprins-o necontenit în ultimele 8 luni.

În septembrie s-a ajuns la un consens în cadrul Partidului: maoismul susţinut de Bo Xilai era un trecut ce nu trebuia să reapară. Partidul s-a unitpentr a adopta o direcţie nesigură, dar nouă, care repudia politica lui Jiang Zemin şi a lui Bo Xilai.

Dar acest nou consens nu a reuşit să stingă datoriile care încă aşteaptă să fie plătite. Dezbaterea privind judecarea lui Bo este, în cele din urmă, despre dacă şi cum să se plătească această datorie.

Evaluarea sentimentului

Conform unei surse de încredere, în cadrul unei reuniuni a conducerii partidului din complexul de la Zhongnanhai privind recoltarea de organe, premierul Wen Jiabao a spus: "Această [recoltare de organe] a avut loc mulţi ani. Iar acum suntem pe cale să ne retragem şi nu a fost rezolvată."

"Acum, datorită lui Wang Lijun, întreaga lume ştie despre asta", a spus Wen. "Problema privind Falun Gong trebuie soluţionată împreună cu Bo Xilai. Piesele pentru a face acest lucru sunt toate prezente."

Dar până acum, opiniile lui Wen nu au ieşit victorioase. Unii lideri de partid pot favoriza folosirea procesului împotriva lui Bo Xilai ca un prim efort de a stopa recoltarea de organe din China, dar nu ştiu dacă Partidul va putea suporta ceea ce va urma. Cine va fi judecat după aceea şi câţi foşti lideri de vârf îi vor urma lui Bo?

Unii lideri de partid încearcă să evalueze sentimentul oamenilor şi cadrelor, pentru a afla ce informaţii despre recoltarea de organe să dezvăluie şi ce informaţii să nu dezvăluie. Această ezitare i-a acordat fracţiunii lui Jiang libertatea de a găsi modalităţi pentru a scăpa de belea.

Dezvăluire şi muşamalizare

Pe 28 august, Xinhua a anunţat că Securitatea Publică a arestat 28 de bande implicate în traficul de rinichi. Pe 9 septembrie, revista de afaceri Caijing din Beijing a publicat o poveste despre procesul unui gangster care a organizat o reţea pentru cumpărarea şi vânzarea de rinichi de la chirurgi, pentru transplant.

Relatarea din Caijing a fost mai sinceră şi mai detaliată decât orice poveste despre recoltarea de organe din China publicată înainte. Deşi nu a discutat despre recoltarea forţată de organe pe viu, pe care Bo Xilai a folosit-o împotriva practicanţilor Falun Gong, articolul, care menţiona reţeaua de gangsteri ce recoltau rinichi, a introdus subiectul recoltării de organe în mintea poporului chinez.

Pe de o parte, relatarea din Caijing şi vestea privind cele 28 de reţele de trafic de organe părea să ofere un fel de muşamalizare pentru facţiunea lui Jiang: organele din China utilizate în transplant erau furnizate de bande criminale.

În acelaşi timp, relatarea conform căreia doar anumite bande au întreprins astfel de activităţi serveşte doar ca pretext. Ea nu va putea niciodată satisface nici măcar o analiză de moment a cuiva care are cunoştinte vaste despre acest subiect.

Pe de altă parte, relatarea din Caijing a arătat că gangsterul judecat doar făcea parte dintr-un sistem existent anterior, care implica Securitatea Publică, instanţele, spitalele militare şi chirurgii. Acesta a dat poporului chinez un indiciu cu privire la imensa reţea de organe sponsorizată de stat, care a hrănit industria de transplant a Chinei.

Pe 17 septembrie, ministrul adjunct al Ministerului Sănătăţii din Republica Populară Chineză, Huang Jiefu, a încercat o altă abordare pentru a provoca o oarecare confuzie privind problema. Huang a acordat un interviu în exclusivitate revistei Caijing în care a spus că 35 la sută din transplanturile de organe folosesc organe provenite din corpuri vii, adică de la donatori voluntari.

Din moment ce, din motive culturale, programul de donare voluntară de organe în China este aproape inexistent, declaraţia lui Huang este în mod evident falsă. El a simţit probabil nevoia să susţină această idee ca urmare a unui eveniment care a avut loc cu o săptămână înainte în D.C. şi a unui eveniment programat pentru ziua următoare la Geneva.

Pe 12 septembrie, a avut loc o audiere în Congresul SUA privind recoltarea de organe. Pe 18 septembrie, Annette Jun Guo, redactor-şef la ziarul The Epoch Times, s-a adresat celei de-a şaisprezecea Reuniuni plenare pentru Drepturile Omului a Consiliului ONU, cerând o anchetă în ce priveşte recoltarea de organe din China.

Această atenţie internaţională în creştere limitează capacitatea PCC de a nega, pur si simplu, că recoltarea forţată de organe pe viu are loc. Chinezii din afara Chinei au auzit despre ea, iar cei din interiorul Chinei devin tot mai informaţi privind acest subiect.

Mai multe detalii au fost dezvăluite cu câteva zile mai târziu, pe 28 septembrie, după ce Xinhua a anunţat că Bo Xilai a fost exclus din partid şi va fi judecat într-o instanţă penală.

Microblogul Weibo a eliminat interdicţia privind fraza "recoltarea de organe vii." Înlăturarea acestei interdicţii nu provoacă decât supărare. Oamenii din China pot vedea rezultatele căutării, dar nu pot citi articolele.

Momentul în care a avut loc această înlăturare a cenzurii a reprezentat un memento pentru cei din cadrul regimului că Bo Xilai încă putea fi judecat pentru alte infracţiuni decât "corupţie", în timp ce ce oferea publicului chinez încă o tranşă de informaţii cu privire la atrocităţile în masă.

Ţapul ispăşitor

Dacă o muşamalizare – fie prin a da vina pe gangsteri, fie prin evidenţierea unor donatori inexistenţi – a recoltării de organe nu va avea loc pentru fracţiunea lui Jiang, un alt pion ar putea fi judecat.

Pe 3 octombrie, Boxun, un site de ştiri în limba chineză cunoscut pentru publicarea în trecut a unor articole favorabile pentru Jiang Zemin, a publicat un articol despre Bo Xilai. Articolul relata că Bo Xilai a fost rău şi manipulator, plănuia să ucidă mai mult de o jumătate de milion de oameni dacă ar fi ajuns la conducerea PCC şi era implicat în recoltarea de organe pe viu, încălcând toate principiile morale.

Sursa Boxun a declarat că recoltarea de organe a avut loc sub protecţia Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative şi a fost efectuată de Gu Kailai, soţia lui Bo.

Sursa a susţinut că, după ce scandalul lui Bo Xilai a fost adus în atenţia publicului, Jiang Zemin l-a criticat pe Bo Xilai pentru "crimele împotriva umanităţii" şi pentru că nu a dat dovadă de umanitate.

Articolul din Boxun părea să fie o încercare a fracţiunii lui Jiang de a-l sacrifica Bo Xilai în scopul protejării lui Jiang Zemin, Zhou Yongkang şi restului fracţiunii implicate în recoltarea de organe.

Plata datoriei

Unele persoane din conducerea PCC, care nu fac parte din facţiunea lui Jiang, pot găsi atractiv acest truc recent. El pare să ofere o modalitate de recunoaştere a atrocităţilor prin menţinerea în acelaşi timp a partidului; cercul îşi reface reputaţia.

Dar conducerea se agaţă de un fir de aţă dacă crede că transformarea lui Bo Xilai în ţap ispăşitor va oferi PCC o cale de ieşire. Prea mulţi oameni au luat parte la această atrocitate în masă, care s-a soldat cu prea multe victime, pentru ca regimul să o poată transforma acum în basm.

Mai mult decât atât, este clar pentru toată lumea cine poartă responsabilitatea finală. Jiang Zemin a ordonat persecuţia împotriva Falun Gong, el a încurajat să nu fie introduse limite cu privire la măsurile luate pentru a persecuta practicanţii Falun Gong, el a răsplătit brutalitatea lui Bo Xilai şi a altora; el l-a făcut pe ţarul securităţii interne Zhou Yongkang să cheltuiască resurse masive pe această persecuţie, lucru pe care Zhou l-a făcut cu înverşunare.

Bo Xilai, Jiang Zemin, Zho Yongkang şi alţii nu pot scăpa de responsabilitate pentru ceea ce au făcut. Liderii de partid decid acum dacă să tragă la răspundere fracţiunea lui Jiang. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, va fi necesar în continuare ca datoria să fie plătită şi ei vor trebui să suporte o parte din ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii