Cum să vă spălaţi părul pentru a evita deteriorarea

Fată cu păr lung
Fată cu păr lung (Pixabay.com)

Este un "mit" că dacă îţi speli părul des nu este benefic pentru păr deoarece provoacă creşterea producţiei de sebum. Pe de altă parte, alţii susţin că dacă părul est spălat mai rar acumulează uleiuri care pot înfunda porii.

Dar cât de des ar trebui să facem acest lucru? Şi când să aplicăm blasamul?

Deşi a existat o tendinţă de spălare numai cu balsam, în general, trebuie să utilizaţi şampoane. Acestea conţin un agent tensioactiv, care este destinat să menţină murdăria şi uleiurile care pot fi apoi îndepărtate din păr prin clătire.

Udaţi-vă părul înainte de spălat, pentru că astfel se curăţă mult mai bine impurităţile din el. Spălaţi mai degrabă scalpul decât părul şi lăsaţi să curgă spuma. Dacă vă spălaţi părul în fiecare zi, nu trebuie să-l şamponaţi de două ori. Dacă îl spălaţi de două ori pe săptămână şi dacă părul devine foarte gras probabil că veţi dori să îl spălaţi în două ape.

Dacă părul este vopsit, deteriorat şi uscat, puteţi să-l spălaţi cât de des este necesar pentru păr - cel puţin o dată pe săptămână.

Frecvenţa cu care ne spălăm părul diferă şi dacă părul este ondulat sau nu.

Părul drept permite ca uleiul să se răspândească de la rădăcina firului de păr, pe când în cazul tipurilor de păr ondulat sau creţ, sebumul ajunge mai greu până la vârful firului de păr.

Deci este recomandabil ca persoanele cu păr lins să se spele pe cap mai des decât cele care au părul ondulat sau creţ. În cazul părului ondulat sau creţ v-aţi putea spăla la minim 3 zile şi este de evitat o spălare la o perioadă mai mică, pentru a se preveni deteriorarea şi ruperea firelor de păr.

În ceea ce priveşte balsamul, dacă aveţi păr scurt, este posibil să nu aveţi nevoie de balsam, dar dacă părul este mai lung puteţi să-l utilizaţi, mai ales dacă este vopsit. Balsamul hidratează şi netezeşte epiderma, dar aplicaţi-l doar pe vârfurile firelor de păr şi dacă lungimea părului este medie.

Totodată, pentru persoanele care se spală zilnic pe cap, este necesar să se folosească balsamul în 4 zile din 5, pentru a preveni deteriorarea firelor de păr. În cazul persoanelor cu păr ondulat sau creţ, este recomandabil ca balsamul să se folosească numai o dată sau de două ori pe săptămână.