"Cum scăpăm de comunism în educaţie?" - Imaginea dezastrului - 42% din elevi sunt analfabeţi funcţional

Claudiu Năsui
Claudiu Năsui

Nimeni nu crede în mod serios că se va schimba ceva în sistemul de educaţie doar pentru că se schimbă ministrul, a atras atenţia deputatul USR Claudiu Năsui, care susţine că de mâine vom avea fix acelaşi sistem cu fix aceleaşi rezultate.

"În ultimii 16 ani, cheltuielile pentru învăţământ aproape s-au triplat (s-au înmulţit cu 2.74) iar populaţia şcolară a scăzut cu 20%. Cu cheltuieli mai mari pentru copii mai puţini, ne-am aştepta să crească calitatea. Dar oare a crescut? Ca să avem o imagine a dezastrului. Analfabetismul funcţional este record an de an. 42% din elevi sunt analfabeţi funcţional. Adică nu înţeleg un text pe care îl citesc. Şi în testele standardizate suntem mereu la coada clasamentului. Profesorii dau vina pe părinţi şi copii. Copiii sunt chinuiţi să înveţe pe dinafară lucruri de care nu vor avea niciodată nevoie în viaţă. Iar clasa politică care conduce tot acest sistem mai adaugă din când în când încă o materie că sună bine", a declarat Claudiu Năsui.

Din perspectiva liderului USR, problema nu e nici măcar de bani, pentru că "politicienii în general sunt dispuşi să dea din banii dumneavoastră pentru a rezolva orice problemă, nu de alta, dar nu dau de la ei."

"Soluţia nu e să tot rotim miniştri ai Educaţiei care nu schimbă sistemul. Am tot făcut asta, nu merge. Soluţia e să schimbăm sistemul sovietic pe care încă îl avem. Cum scăpăm de comunism în educaţie? Desfiinţăm faimoasele inspectorate şi ducem puterea de decizie la nivelul consiliul de administraţie al şcolii. Dăm dreptul părinţilor să aleagă şcoala copiilor lor. Fiecare părinte, indiferent de nivelul de venit, trebuie să aibă un voucher cu care să poată alege orice şcoală. Iar şcolile să se bată să îl atragă la ele. Abia atunci fiecare copil va fi preţuit. Abia atunci va putea începe să se schimbe şcoala în bine. Abia atunci copiii nu vor mai intra pe uşa din spate, iar profesorii vor putea avea putere de decizie în şcoală şi chiar şi salarii mai mari", a explicat Claudiu Năsui.

Fostul ministru USR al Economiei a povestit că, acum câţiva ani, vorbea cu un profesor din judeţul Sălaj şi a făcut un calcul câţi bani ar avea şcoala în care lucra dacă ar primi un voucher pentru fiecare elev egal cu împărţirea cheltuielilor pentru învăţământ la populaţia şcolară.

"A ieşit o sumă aproape dublă decât avea şcoala respectivă (i-am căutat şi bugetul). I-au sclipit ochii gândindu-se la ce se putea face cu banii aceia. Ca să aveţi o idee mai clară, pe cifrele din 2021, cheltuiala statului cu un elev a fost de 10.800 de lei. Aşadar, un astfel de voucher ar fi în jurul acestei sume, pe an, per copil. Se strâng foarte mulţi bani. Şi totuşi unde se duc toţi banii acum? Foarte mulţi în structuri intermediare, de tipul inspectoratelor, înţesate cu oameni de partid. Din păcate, un nou ministru în Guvernul Ciucă nu va schimba nimic. Pentru că nici Iohannis, nici Ciolacu nu îşi doresc să se schimbe ceva. Iar asta este cu adevărat trist", a adăugat Claudiu Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne