Cupa Mondială 2022. Liderul echipei de fotbal a Iranului: Condiţiile din ţara noastră nu sunt corecte, iar poporul e nefericit

Ehsan Hajsafi - căpitanul echipei naţionale de fotbal a Iranului
Ehsan Hajsafi - căpitanul echipei naţionale de fotbal a Iranului (Youtube - captură ecran)

Căpitanul echipei naţionale de fotbal a Iranului, Ehsan Hajsafi, a vorbit despre situaţia din ţara sa natală înaintea meciului de deschidere în care naţiunea sa va evolua împotriva Angliei la Cupa Mondială, în contextul în care protestele antiguvernamentale în masă din ţara sa au fost întâmpinate cu o represiune dură în ultimele luni, informează BBC.

"Trebuie să acceptăm faptul că condiţiile din ţara noastră nu sunt corecte şi că poporul nostru nu este fericit", a spus Hajsafi, vorbind cu reporterii înaintea meciului de luni din Qatar. El a declarat că jucătorii "îi susţin" pe cei care au murit.

Activiştii pentru drepturile omului au declarat că peste 400 de protestatari au fost ucişi şi alţi 16.800 au fost arestaţi în timpul represiunii forţelor de securitate.

Liderii iranieni acuză că protestele ar fi "revolte" orchestrate de duşmanii străini ai ţării.

"Înainte de orice altceva, aş dori să-mi exprim condoleanţele tuturor familiilor îndoliate din Iran. Ar trebui să ştie că suntem alături de ei, că îi susţinem şi că suntem solidari cu ei. Nu putem nega condiţiile - condiţiile din ţara mea nu sunt bune şi jucătorii ştiu şi ei acest lucru", a declarat apărătorul Hajsafi la începutul conferinţei de presă.

"Suntem aici, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim vocea lor sau că nu trebuie să-i respectăm. Tot ceea ce avem este de la ei. Trebuie să luptăm, trebuie să dăm randament cât mai bun şi să marcăm goluri, iar rezultatele să le prezentăm bravilor oameni din Iran. Şi sper să se schimbe condiţiile în funcţie de aşteptările poporului", a declarat Ehsan Hajsafi.

În perioada premergătoare turneului au existat apeluri ca Iranul să fie dat afară de la Cupa Mondială, militanţii citând presupusa susţinere militară a ţării faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi probleme legate de drepturile omului, inclusiv tratamentul femeilor.

Aceste comentarii sunt extraordinare - nu atât din cauza a ceea ce s-a spus, cât din cauza celui care le-a spus şi a locului unde le-a spus.

Ar fi neobişnuit ca un jucător de rang înalt să spună ceva politic într-un turneu ca acesta - dar faptul că el pare să fie de partea protestatarilor iranieni şi să recunoască faptul că oamenii din Iran sunt nemulţumiţi este semnificativ. Să nu uităm că el face aceste comentarii în Qatar, gazda Cupei Mondiale şi un aliat cheie al Iranului.

În ultimele zile, mai multe femei iraniene aflate în Doha au fost fericite să vorbească deschis şi cu furie împotriva a ceea ce se întâmplă în ţara lor. Altele au fost mai reticente - toate au spus că nu vor susţine echipa iraniană pentru că are legături cu guvernul iranian.

Declaraţiile făcute de Hajsafi ar putea schimba însă această idee. Nu este clar care vor fi repercusiunile pentru el în Iran, o ţară în care autorităţile au reprimat violent atât de mulţi dintre cei care se exprimă împotriva opresiunii.