Curiozitate: O broască ţestoasă depune 173 de ouă... în faţa unui bar (video)

Comportamentul corect al persoanelor care au descoperit o broască ţestoasă pe plajă şi intervenţia tehnicienilor pot facilita succesul reproducerii
Broasca ţestoasă pe plaja Sant Simó din Mataró, Catalunia
Broasca ţestoasă pe plaja Sant Simó din Mataró, Catalunia (ACN)

Persoanele responsabile de barul El Xiringuito, de pe plaja din San Simon din Mataró, Catalonia, au fost surprinse în zorii zilei de 15 iunie de prezenţa unei mari broaşte ţestoase boba (Caretta caretta) în nisip, la numai câţiva metri de barul lor.

Fără să-şi facă griji de prezenţa umană, animalul a ieşit din apă şi s-a deplasat câţiva metri pe nisipul plajei pentru a selecta zona în care să depună şi să clocească un total de 173 de ouă.

Aida Tarragó, de la serviciul de faună şi floră al Generalitat, a explicat pentru ACN că, deşi această scenă nu este una obişnuită pe coasta catalană, "în ultimii opt ani s-a înregistrat o creştere a cazurilor de clocit pe plajele catalane", fie ca urmare a migraţiei populaţiei atlantice, fie din cauza efectelor schimbărilor climatice.

Tehnicienii au decis să transfere o parte din ouă la un centru specializat pentru incubaţie, în timp ce restul ouălor vor rămâne în cuibul original, protejat de curioşi.

Unul dintre factorii care au facilitat acţiunea corectă în acest caz este faptul că proprietarul barului care a avertizat autorităţile, Jordi Esteve, are o anumită pregătire şi cunoştinţe despre cum se procedează în astfel de cazuri, ceea ce sugerează că puişorii de broască ţestoasă ar putea evolua favorabil.

Cu câţiva ani în urmă, Esteve a călătorit în Costa Rica tocmai pentru a vedea în direct un astfel de proces. "Când am văzut aici acest fenomen, am fost foarte entuziasmat şi am reuşit să ghidez puţin modul în care ar trebui să acţionăm", a precizat acesta.

"Unii oameni au vrut să ajute ţestoasa să se întoarcă în apă, dar ţestoasele nu pot fi atinse", explică Jordi Esteve. Animalul nu trebuie să fie deranjat în timpul ouatului şi lumina directă nu este indicată, aşa că luminile barului de pe plajă au fost stinse şi fotografiile trebuiau făcute fără bliţ.

Tehnicienii de la departamentul Territori i Sostenibilidad au confirmat că ţestoasa a depus 173 de ouă în faţa barului El Xiringuito, dintre care trei s-au spart. După ce au studiat diferite posibilităţi, tehnicienii au ales să păstreze 130 de ouă în cuib; iar celelalte 40 au fost transferate pentru incubaţie în instalaţiile de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură