Curtea Constituţională a Moldovei cere opinia Comisiei de la Veneţia privind ratificarea Convenţiei de la Istanbul

Curtea Constituţională a Moldovei
Curtea Constituţională a Moldovei (moldova-suverană.md)

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) informează că a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa Legii de ratificare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul) întrucât în spaţiul public au apărut discuţii despre pretinsa neconstituţionalitate a actului normativ.

Deputaţi ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au sesizat Curtea Constituţională cu privire la controlul constituţionalităţii Convenţiei de la Istanbul ratificată la 14 octombrie doar cu voturile deputaţilor PAS, pretinzând că „scopul Convenţiei este altul camuflat şi total străin convingerilor şi tradiţiilor majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova”.

Unele ţări din Europa de Est ca Rusia, Bulgaria şi Ungaria nu au ratificat Convenţia invocând că ar ascunde pericole la adresa „familiei tradiţionale”. Mai mult, Turcia a devenit anul acesta prima ţară care a denunţat Convenţia.

Numărul cazurilor de violenţă în familie este în creştere în ultimii ani în Republica Moldova. În anul 2020, autorităţile au fost sesizate în 12.970 de cazuri de violenţă în familie, cu peste 1.100 de cazuri mai multe decât în anul 2019 şi cu aproape 2.000 de sesizări mai multe decât în anul 2018.

Cu toate acestea, Mitropolia Moldovei a solicitat deputaţilor să nu voteze pentru ratificarea Convenţiei de la Istanbul deoarece documentul ar oferi o interpretare contradictorie a conceptului de gen şi ar avea drept scop „eradicarea tradiţiilor”şi încălcarea „libertăţii religioase”.