Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a decis: „Vânătoarea de balene este ilegală”

Nava companiei Sea Shepherd, "Bob Barker", este ancorată în Hobart, în timp ce se pregăteşte să se confrunte cu flota japoneză de vânătoare de balene în Oceanul de Sud, pe 13 decembrie 2011.
Nava companiei Sea Shepherd, "Bob Barker", este ancorată în Hobart, în timp ce se pregăteşte să se confrunte cu flota japoneză de vânătoare de balene în Oceanul de Sud, pe 13 decembrie 2011. (William West / AFP / Getty Images)

Până în prezent "scopurile ştiinţifice" erau folosite ca pretext. Curtea Internaţională închide un deceniu de litigiu.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a decis că vânătoarea de balene susţinută de Japonia în Oceanul Antarctic "este ilegală" şi, nerecunoscând scopurile ştiinţifice, a dispus suspendarea, relatează postul public de televiziune
japonez NHK.

Tribunalul ONU de la Haga a soluţionat durul litigiu lansat în 2010 de Australia, care a citat în instanţă Japonia, solicitând o hotărâre privind vânătoarea de balene considerată "doar comercială".

Interdicţia privind vânătoarea de balene a fost emisă în 1986, dar aceasta, în fapt, putea fi ocolită folosind pretextul cercetărilor ştiinţifice.

Conform datelor din Canberra, din anul 1988 până în prezent, Japonia a sacrificat peste 10.000 de balene, încălcând interdicţia privind comerţul. Tokyo a refuzat să comenteze, înainte de verdict, cu privire la acest caz, dar surse din cadrul agenţiilor de pescuit au reiterat faptul că "vânătoarea de balene este efectuată pentru obţinerea de date ştiinţifice, astfel încât resursele să poată fi menţinute într-o manieră durabilă". În plus, Tokyo face apel la dreptul de a consuma carne de balenă, fiind o tradiţie alimentară care trebuie conservată.

"Japonia trebuie să revoce permisele, autorizaţiile sau licenţele deja acordate în temeiul programului Jarpa II (de cercetare ştiinţifică: http://www.icrwhale.org/scJARPA.html) şi nu trebuie să acorde noi licenţe în cadrul aceluiaşi program", a declarat judecătorul Peter Tomka în cursul audierii de la Palatul Păcii din Haga.

Pentru ecologişti, şi în special pentru eco-războinicii de la Sea Shepard, care în fiecare an încearcă să prevină măcelul interpunându-se fizic între balene şi vânătorii de balene, cazul este destinat să realizeze un progres. Chiar în aprilie anul trecut, Japonia a declarat că vânătoarea de balene s-a situat la cele mai mici cote din cauza "sabotajului de neiertat" al activiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe