Curtea Supremă a Marii Britanii: suspendarea Parlamentului a fost ilegală

Boris Johnson
Boris Johnson (Oli Scarff/Getty)

Curtea Supremă a Regatului Unit a hotărât marţi că premierul Boris Johnson a acţionat ilegal atunci când a sfătuit-o pe Regina Elisabeta să suspende parlamentul cu câteva săptămâni înainte de Brexit - şi, prin urmare, suspendarea este nulă.

Hotărârea deschide calea ca parlamentarii să se întoarcă în sesiune, unde Johnson nu are majoritate.

Acest lucru ar putea oferi parlamentarilor o oportunitate suplimentară de a împiedica strategia lui Johnson de a opera o ieşire fără acord pe 31 octombrie. Majoritatea parlamentarilor britanici se opun unei asemenea ieşiri, considerând că va genera haos la frontiere.

Pe de altă parte, Boris Johnson speră să poată speria negociatorii europeni cu eventualitatea unui asemenea scenariu, pentru a obţine un acord mai favorabil Marii Britanii.

"Decizia de a sfătui Majestatea Sa să sprijine suspendarea Parlamentului a fost ilegală, deoarece a avut ca efect vătămarea sau împiedicarea capacităţii parlamentului de a-şi îndeplini funcţiile constituţionale fără o justificare rezonabilă", a declarat preşedintele Curţii Supreme, Brenda Hale.

„Parlamentul nu a fost prorogat. Aceasta este hotărârea unanimă a tuturor celor 11 judecători”, a adăugat ea. „Este de datoria parlamentului, în special a preşedintelui şi a vorbitorului (Camera Lorzilor), să decidă ce va face în continuare.”

Parlamentul a fost suspendat în perioada 10 septembrie - 14 octombrie. Prorogarea a fost aprobată de Regina Elisabeta, şeful statului din Marea Britanie, la recomandarea premierului.

"Salut hotărârea Curţii Supreme conform căreia prorogarea Parlamentului a fost ilegală", a declarat John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor.

„Ca întruchipare a democraţiei noastre parlamentare, Camera Comunelor trebuie să fie convocată fără întârziere. În acest scop, acum voi consulta de urgenţă liderii partidului”.

Unii parlamentari, inclusiv cei alungaţi din Partidul Conservator al lui Johnson pentru că s-au revoltat împotriva planurilor sale de Brexit, au spus că premierul ar trebui să demisioneze dacă se stabileşte că a indus în eroare Regina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe