Curtea Supremă a Rusiei ordonă dizolvarea celui mai vechi partid de opoziţie

Membrii ai partidului PARNAS, la un protest în Ekaterinburg, 2019.
Membrii ai partidului PARNAS, la un protest în Ekaterinburg, 2019. (Captură ecran - The Moscow Times)

Curtea Supremă a Rusiei a ordonat închiderea celui mai vechi partid liberal de opoziţie din ţară, a anunţat, joi, site-ul independent de ştiri Mediazona, citat de The Moscow Times.

Partidul Libertăţii Poporului (Parnas) este a doua iteraţie a Partidului Republican din Rusia, care a fost format iniţial în 1990 şi care a militat pentru drepturile omului şi federalism înainte de a fi şi el dizolvat. Membrii Parnas s-au confruntat cu persecuţii şi chiar asasinate în ultimii ani.

Liderul Parnas, Mihail Kasianov, care a fost primul şef de guvern sub preşedinţia lui Putin în perioada 2000-2004, a fugit din Rusia după ce a criticat invazia Ucrainei la mijlocul anului 2022.

Potrivit reportajului Mediazona din sala de judecată, Curtea Supremă a Rusiei a dat dreptate solicitării Ministerului Justiţiei de a lichida Parnas.

Ministerul Justiţiei a argumentat că numărul de birouri ale Parnas s-a redus la mai puţin de jumătate din numărul regiunilor din Rusia.

Instanţa a inclus în evaluarea sa şi teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, o măsură pe care Parnas a contestat-o "deoarece acolo nu au autorităţi executive cu drepturi depline".

Decizia de joi pare să fie o reeditare a hotărârii Curţii Supreme din 2007 de dizolvare a predecesorului lui Parnas, Partidul Republican din Rusia.

Parnas a fost format trei ani mai târziu de către Kasianov şi figuri proeminente ale opoziţiei, inclusiv Boris Nemţov, care a fost împuşcat mortal la mică distanţă de Kremlin în 2015.

Celelalte persoane importante ale Parnas, Vladimir Kara-Murza şi Ilia Yaşin, execută în prezent pedepse lungi cu închisoarea pentru acuzaţii legate de opoziţia lor faţă de războiul Rusiei în Ucraina.

Criticul încarcerat al Kremlinului Alexei Navalnîi şi celălalt partid de opoziţie liberală din Rusia, Iabloko, au întreţinut în anii precedenţi relaţii cu Parnas, dar în cele din urmă au refuzat să-şi unească forţele cu el.

În ultima sa campanie majoră pentru parlamentul rus, în 2016, Parnas a obţinut mai puţin de 1% din voturi, iar Kasianov s-a retras din campania prezidenţială din 2018.

Cea mai recentă decizie a Curţii Supreme nu este definitivă şi poate fi atacată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe