Cutremur de magnitudine mare zguduie Afganistanul şi Pakistanul: Cel puţin 13 morţi, aproape 100 de răniţi [Video]

Un cutremur de peste 6 grade pe scara Richter a zdruncinat Afganistanul şi Pakistanul, 21 martie 2023
Un cutremur de peste 6 grade pe scara Richter a zdruncinat Afganistanul şi Pakistanul, 21 martie 2023 (Youtube - captură ecran)

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi peste 90 rănite în Pakistan şi Afganistan după ce un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs marţi seara târziu, au anunţat oficiali guvernamentali, potrivit Reuters.

Cel puţin nouă persoane au fost ucise şi 44 rănite în nord-vestul Pakistanului, a declarat un oficial guvernamental pakistanez, iar spitalele din nordul provinciei Khyber Pakhtunkhwa au fost puse în stare de urgenţă în cursul nopţii.

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi 50 rănite în Afganistan, a declarat un oficial al Ministerului Sănătăţii din această ţară.

Case şi clădiri din ambele ţări au fost, de asemenea, avariate, au declarat autorităţile.

Cutremurul a fost resimţit pe o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri lăţime de aproximativ 285 de milioane de persoane din Pakistan, India, Uzbekistan, Tadjikistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Afganistan şi Turkmenistan, a declarat Centrul seismologic european-mediteranean.

Epicentrul a fost localizat în munţii Hindu Kush, în provincia nord-estică afgană puţin populată Badakhshan, la 40 km sud-est de satul Jurm, la adâncimea considerabilă de 187 km, a precizat Institutul Geologic al SUA.

În provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa, un înalt oficial provincial Abdul Başit a declarat că, pe lângă morţi şi răniţi, cel puţin 19 case au fost avariate.

Shafiullah Rahimi, un purtător de cuvânt al ministerului afgan de atenuare a efectelor dezastrelor, a declarat marţi seara târziu că două persoane au fost ucise în provincia estică Laghman.

Mari părţi din Asia de Sud sunt active din punct de vedere seismic, deoarece o placă tectonică cunoscută sub numele de placa indiană se împinge spre nord în placa eurasiatică.

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 în estul Afganistanului a ucis peste 1.000 de persoane anul trecut.

În 2005, cel puţin 73.000 de persoane au fost ucise de un cutremur cu magnitudinea de 7,6 care a lovit nordul Pakistanului.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură