Cutremur violent de magnitudinea 6,4 pe scara Richter în Croaţia. Seismul s-a simţit şi în Italia [video]

Croaţia
Croaţia (captură video Youtube)

Un seism puternic, cu magnitudinea 6,4 pe scara Richter, s-a produs marţi, 29 decembrie în Croaţia, fiind simţit în Zagreb, Bosnia, Serbia, Slovenia dar şi în Italia şi Austria. Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia a publicat videoclipul cu reprezentarea undelor seismice generate de cutremur pe suprafaţa terestră.

Cutremurul cu magnitudinea 6,4 care a lovit Croaţia marţi, 29 decembrie, la ora locală 12:20, a avut epicentrul în apropiere de Petrinja, la aproximativ cincizeci de kilometri sud-est de capitala Zagreb. Oraşul Petrinja de 20.000 de locuitori a fost semi-distrus şi s-au înregistrat daune considerabile şi în Sisak, Glina şi în Zagreb, lovit deja pe 22 martie de un cutremur puternic cu magnitudinea 5,5 pe scara Richter.

Bilanţul în acest moment este de 7 morţi şi zeci de răniţi, unii dintre ei fiind în stare gravă, potrivit meteoweb.it.

Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia a publicat videoclipul cu propagarea pe suprafaţa pământului a undelor seismice generate de cutremur.

(captură video INGV)

Valurile de culoare albastră indică faptul că solul se mişcă rapid în jos, cele de culoare roşie indică faptul că solul se mişcă în sus. Intensitatea culorii este mai mare pentru mişcări verticale mai rapide.

(captură video INGV)

Fiecare secundă a clipului reprezintă o secundă în timp real. Sunt reprezentate primele 3 minute pornind de la originea evenimentului seismic. Undele seismice nu se propagă în mod uniform în spaţiu: locuri situate la aceeaşi distanţă de epicentru pot fi afectate de cutremur într-un mod complet diferit. Viteza şi amplitudinea undelor seismice depind de caracteristicile sursei seismice, de tipul de sol pe care îl traversează şi de topografie.

Cutremur în Croaţia: noi replici miercuri, 30 decembrie simţite puternic în Italia

Două noi cutremure puternice, cu magnitudinea 5,0 pe scara Richter, s-au repetat în Croaţia, miercuri, 30 decembrie la orele 06:15:05 şi 06:26:41, la adâncimi de 14 km şi respectiv 10 km.

Evenimentele au fost localizate de Sala Seismică INGV-Roma şi în Italia au fost simţite în Trieste, Udine, Grado, Conegliano, Gorizia, Monfalcone, Muggia, Tolmezzo, Pordenone, San Donà di Piave, Amaro, Tarcento, San Vito al Tagliamento şi Codroipo, potrivit meteoweb.it.

Există numeroase replici localizate în ultimele ore la câţiva km de Petrinja şi Sisak: printre cele mai puternice există şi un cutremur cu magnitudinea 4 care a avut loc la ora locală 09:21.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură