Cutremurul din sudul Chinei provoaca peste 10.000 de victime

Rezidentii cauta printre daramaturile unei cladiri prabusite in provincia chineza sud-vestica Sichuan, 13 mai 2008.
Rezidentii cauta printre daramaturile unei cladiri prabusite in provincia chineza sud-vestica Sichuan, 13 mai 2008. (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.05.2008

Un cutremur puternic de 7,8 magnitudine a lovit luni China in districtul Wenchuan din provincia sud-vestica Sichuan. Numarul de victime a trecut de 10.000, existand de asemenea mii de raniti, insa aceste numere continua sa creasca pe masura ce muncitorii continua sa caute pe sub daramaturi.

Cutremurul a fost simtit pana in Bangkok, Tailanda si Hanoi, Vietnam.

Se estimeaza ca numarul real al victimelor este mult mai mare decat cel verificat pana in prezent in Sichuan si in provinciile invecinate Gansu si Yunnan precum si in municipalitatea Chongqing.

Regiunea epicentrului cutremurului, districtul Wenchuan, a fost blocata ieri complet, conform Biroului pentru Cutremure din Sichuan.

Totusi, in aceasta dimineata, 13 mai, a fost restabilit contactul intre districtul Wenchuan si lumea exterioara, prin folosirea telefonului prin satelit. Conform informatiilor, majoritatea caselor s-au prabusit in Weizhou, zona Miansi, si contactul a fost reluat in zone precum Yingxiu, Xuankou, Wuolong, etc.

In prezent toate caile de acces in Wenchuan sunt distruse. Regiunea are nevoie urgenta de corturi, alimente, medicamente, echipament de comunicare prin satelit, provizii medicale. Aceste provizii pot fi livrate doar pe calea aerului.

Conform mass mediei chineze, o scoala dintr-un oras apropiat s-a prabusit si a ingropat cel putin 900 de studenti. Autoritatile chineze au trimis echipe de salvare in regiune dar nu au dezvaluit detalii.

Trepidatiile in Shanghai au masurat 5,7 pe scara Richter. Din motive de siguranta, orasele precum Beijing si Shanghai au evacuat oamenii din cladirile inalte.

Un rezident din Chongqing, 350 km de Wenchuan, a declarat ca trepidatiile au fost foarte puternice si toata lumea a fost speriata. Cateva cladiri s-au prabusit in oras.

Reporterii din Chengdu, 145 km de Wenchuan, au declarat ca au vazut crapaturi in zidurile unor claridi rezidentiale, unele cladiri prabusindu-se in zona centrului. Provincia invecinata Yunnan a raportat de asemenea cladiri prabusite, fara a mentiona daca exista victime si numarul lor.

Replicile ocazionale ale cutremurului s-au simtit in regiune, mentinand oamenii intr-o stare de panica.

Aceasta situatie grava loveste China la cateva luni dupa ce iernile grele au provocat o alta criza, cauzand multe pierderi materiale si umane si afectand zeci de milioane de oameni in intreaga tara in preajma Noului An Lunar care a inceput in 7 februarie.

Totusi, in ciuda greutatii pe care o indura oamenii din zonele afectate, regimul de la Beijing a hotarat ca stafeta tortei olimpice sa isi continue traseul. O situatie similara a fost intalnita in Burma, unde, dupa ce ciclonul Nargis a provocat zeci de mii de victime si raniti si multe pagube materiale, regimul militar a hotarat sa ignore situatia si sa continue cu desfasurarea unui referendum in 10 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor