Dacă femeile saudite ar şofa, jumătate de milion de şoferi străini ar rămâne fără loc de muncă

Campania pentru ca femeile saudite să poate conduce maşina a găsit un nou susţinător în persoana mediatizatului prinţ multimilionar Alwalled bin Talal, care a invocat un argument care poate să fie decisiv: dacă femeile ar obţine permis de conducere, ţara ar economisi cheltuielile pe care le presupune întreţinerea a jumătate de milion de şoferi străini, notează marţi ziarul spaniol ABC.

Este ceea ce argumentează Bin Talal pe contul său de Twitter, într-un moment deosebit de oportun. Guvernul saudit este angajat într-o luptă de repatriere a imigranţilor ilegali, pe care autorităţile i-au considerat un ţap ispăşitor ideal pentru a explica rata înaltă a şomajului în rândul tinerilor saudiţi, la care contribuie şi reticenţa firmelor saudite de a angaja mână de lucru din ţară.

Arabia Saudită are o populaţie de 28 de milioane de locuitori şi circa 9 milioane de muncitori străini cu documente în regulă, pe care în mod eufemistic îi denumeşte 'expatriaţi'. Marea majoritate a saudiţilor lucrează ca funcţionari, în timp ce 90 la sută dintre cei angajaţi la firmele private saudite sunt străini. În ierarhia locurilor de muncă, pe treapta ce mai de jos, se află serviciile de curăţenie la domiciliu, posturi ocupate de obicei de asiatice şi de şoferii care sunt în serviciul femeilor saudite.

Lupta femeilor saudite pentru a obţine permisul de conducere este veche, dar a cunoscut o recrudescenţă în timpul revoltelor din Primăvara Arabă. Campania lansată în reţelele de socializare de un grup de femei, sub sloganul 'Women 2 Drive' (Femei pentru a conduce maşina), s-a încheiat cu arestarea activistelor şi condamnări la biciuire, care au fost totuşi revocate.

Argumentele cele mai simple în favoarea egalităţii de gen s-au ciocnit iremediabil de dictatele sectei sunite salafista, care constituie coloana vertebrală a monarhiei saudite. Până la urmă, argumentul economic va fi cel care ar putea rupe preceptele islamiştilor wahabiţi într-o ţară care priveşte cu îngrijorare creşterea şomajului în rândul tinerilor şi viitorul resurselor sale energetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe