Daesh a achiziţionat prin Turcia materiale pentru producerea de gaz sarin

Grupul terorist Statul Islamic a procurat prin Turcia materiale necesare pentru a produce gaz sarin, a declarat un parlamentar turc.
Luptători ai Statului Islamic în oraşul sirian Raqqa.
Luptători ai Statului Islamic în oraşul sirian Raqqa. (Captură Foto)

Citând dovezi dintr-un caz penal închis pe neaşteptate, Eren Erdem, un membru al principalului partid de opoziţie turc, Partidul Republican al Poporului (CHP), a declarat luni pentru agenţia de ştiri RT că Ankara a eşuat să investigheze rutele de transport folosite pentru a aproviziona grupul terorist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele Daesh) cu ingredientele necesare producerii de gaz sarin.

“Materiale pentru arme chimice sunt aduse în Turcia şi asamblate în Siria în taberele Daesh”, a declarat el.

În 21 august 2013, o armă chimică a fost utilizată în regiunea Ghouta din suburbiile Damascului. Sute de oameni au murit în atac. Conform rapoartelor, rachetele folosite în atac au fost artizanale şi au conţinut gaz sarin.

Erdem, care susţine că guvernul turc muşamalizează subiectul, a discutat despre această chestiune la sfârşitul săptămânii trecute în Parlament. El a făcut referire la un caz penal cu numărul 2013/12 deschis de Biroul Procurorului General din oraşul Adana.

În timpul procedurilor a fost dezvăluit faptul că mai mulţi cetăţeni turci au participat la negocieri cu teroriştii în privinţa furnizării de gaz sarin.

Pe baza dovezilor, poliţia din Adana a desfăşurat mai multe raiduri şi a arestat 13 suspecţi. Dar după o săptămână, cazul a fost închis şi toţi suspecţii au fost eliberaţi şi transportaţi peste graniţă în Siria.

“Procurorul din Adana, Mehmet Arıkan, a desfăşurat o operaţiune şi au fost arestate persoanele implicate. Dar, din câte înţeleg, el nu a fost o persoană influentă. O săptămână mai târziu, a fost numit un alt procuror public, care a preluat ancheta şi toţi arestaţii au fost eliberaţi. Şi aceşti au părăsit Turcia, trecând graniţa siriană”, a declarat Erdem.

Erdem a mai susţinut că există dovezi că a fost implicată şi Corporaţia turcă pentru Industrie Mecanică şi Chimică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe