Dan Mihalache: CSAT nu are capacităţi proprii pentru a umbla după ofiţerii acoperiţi din Justiţie

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are capacitatea de a verifica pe cont propriu dacă printre cei 23.000 de magistraţi sunt şi agenţi acoperiţi ai serviciilor, susţine şeful cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache.
Dan Mihalache
Dan Mihalache (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a ajuns la concluzia că nu există ofiţeri acoperiţi în rândul magistraţilor, însă Dan Mihalache a atras atenţia că CSAT nu are posibilitatea de face în mod direct aceste verificări. Mai mult, şeful cancelariei prezidenţiale susţine că are "anumite dubii cu privire la această procedură".

"Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege-n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri. (...) Dacă mă întrebaţi pe mine este puţin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT şi poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi", a declarat Dan Mihalache, citat de Mediafax.

Şeful Cancelariei prezidenţiale a explicat că CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere date de magistraţi către instituţiile abilitate pentru a face verificări.

"Răspunsul instituţiilor acesta a fost (nu există ofiţeri acoperiţi în rândul magistraţilor -n.r.)", a subliniat Dan Mihalache, adăugând că CSAT nu are capacităţi proprii pentru a "umbla după ofiţeri acoperiţi".

"Am anumite dubii asupra acestei proceduri însă acesta a fost răspunsul instituţiilor statului", a explicat Mihalache.

Cu o zi în urmă, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, reclama faptul că nici Preşedinţia României, nici CSAT, nu au răspuns solicitării de a face publice deciziile CSAT "referitoare la relaţia dintre serviciile secrete ale statului cu justiţia, precum şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate".

"Nu se poate vorbi despre o normalitate democratică în România până când relaţia servicii secrete - justiţie nu e perfect transparentă. (...) Dacă nu va primi răspuns nici în următoarele zile, UNJR ia în considerare posibilitatea acţionării CSAT în judecată, pentru ca aceste hotărâri, în baza cărora serviciile secrete sunt implicate în justiţie, să devină publice.

Dreptul la un proces echitabil şi o justiţie independentă este recunoscut şi garantat de Constituţie pentru fiecare cetăţean al acestei ţări. Acest drept nu poate fi efectiv garantat atâta vreme cât există posibilitatea unor influenţe sau implicări în actul de justiţie ale serviciilor secrete, în baza unor decizii care sunt secrete", scria, pe contul său de Facebook, Dana Gîrbovan.

Întrebat despre acest lucru, Dan Mihalache a opinat că intenţia UNJR de a da în judecată CSAT în problema relaţiei dintre justiţie şi servicii este "hazardată".

"Mi se pare un pic hazardat si am sentimentul ca cineva este intr-o campanie electorala in justiţie prin tema aceasta", a susţinut Dan Mihalache.