Dan Şova cadou către Radu Mazăre - Portul Constanţa va fi companie publică. Primăria Constanţa va avea 33%

Şedinţă la Guvern. În imagine, Dan Şova
Şedinţă la Guvern. În imagine, Dan Şova (Epoch Times România)

Dan Şova, noul ministru al Transporturilor, a făcut cunoscut sâmbătă seara, într-o emisiune TV, planul pe care îl are Guvernul în legătură cu Portul Maritim Constanţa, şi anume de a oferi mai multe acţiuni Primăriei Constanţa pentru ca aceasta să deţină un procent de 33%. Şova a informat că Ministerul Transporturilor va deţine tot 33%, un procent de 14% din acţiuni va fi tranzacţionat pe bursă, Portul Constanţa urmând a fi transformat în companie publică.

"După protestul care a existat la Ministerul Transporturilor, miercuri am avut o întâlnire cu reprezentanţii celor care au protestat. (...) Le-am spus exact intenţiile pe care le am şi pe care le avem ca Guvern. (...) În acest moment, Ministerul Transporturilor are 60% în administraţia Portului Maritim Constanţa, Primăria Constanţa are 20% şi Fondul Proprietatea are 20%. Intenţia noastră este de a mai da acţiuni către Primăria Constanţei pentru a ajunge la un procent de 33%, din ceea ce rămâne să scoatem pe bursă 14%, în aşa fel încât să avem: Ministerul Transporturilor - 33%, Primăria Constanţa - 33%, 14% scos pe bursă şi 20% Fondul Proprietatea", a anunţat Dan Şova.

Dan Şova a mai precizat că "Portul Constanţa este beneficiar de fonduri europene, nu are legătură cu administratorul. Programul operaţional sectorial de transport este derulat prin Autoritatea de Management, care este Ministerul Transporturilor".

Europarlamentarul Sebastian Bodu cere lui Victor Ponta să nu transfere Portul Constanţa către primăria municipiului

Europarlamentarul PPE, Sebastian Bodu i-a trimis pe 9 martie o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, pentru a-i cere să nu transfere Portul Constanţa către primăria municipiului.

În scrisoare, Bodu afirma că porturile sunt, în orice ţară din lume, entităţi de interes public "ce nu pot fi transformate în SRL-uri deoarece acest lucru ar duce la distrugerea comunităţii portuare (armatori, navlositori, operatori) şi la migrarea operaţiunilor către alte porturi care respectă principiile de administrare ce nu trebuie să aibă la bază decât atragerea unui volum de operaţiuni cât mai mare".

Potrivit europarlamentarului, Mazăre, va pune taxe pe fiecare operaţiune portuară şi/sau pe fiecare partener portuar după "modelul binecunoscut al barierei de intrare în staţiunea Mamaia".

Protest împotriva acaparării portului de Radu Mazăre

Cca 600 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare Constanţa au protestat în faţa Ministerului Transporturilor împotriva transferării Portului Constanţa la Consiliul Local, cerând preşedintelui Traian Băsescu să convoace CSAT pe această problemă de securitate naţională. Manifestanţii şi-au arătat nemulţumirea faţă de acapararea portului Constanţa şi au făcut vaporaşe din hârtie pentru a sugera ce se va întâmpla cu navele româneşti.

Preşedintele federaţiei, Mihai Burlacu a insistat că Portul Constanţa este un punct strategic pentru România şi a afirmat că operatorii economici care acum lucrează cu Portul Constanţa ar putea deveni interesaţi de alte porturi din Marea Neagră, precum Odesa, Burgas şi Varna. Totodată, acesta a atras atenţia şi asupra a ceea ce se întâmplă în Crimeea.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat că Portul Constanţa este o poartă de intrare în UE şi ca activitatea din port contribuie cu 8 – 10% la PIB.

Victor Ponta i-a promis lui Mazăre că îi dă portul

Premierul Victor Ponta a promis în campania electorală că va da portul pe mâna lui Radu Mazăre, preşedintele PSD Constanţa. După desfiinţarea USL, premierul a transferat rezolvarea problemei portului noului ministru al Transporturilor, Dan Şova.

Replica lui Radu Mazăre după desfiinţarea USL

Liderul PSD Radu Mazăre a declarat la începutul lunii martie că este mai bine pentru Constanţa că liberalii au rupt USL şi au ieşit de la guvernare, acum putând deveni liniştit acţionar majoritar la Portul Constanţa pentru că nu vor mai fi miniştri liberali de la Transporturi care să se opună.

"Pentru Constanţa cred că e bine. M-ai întrebat mai devreme cu portul, că se opunea ministra şi eu ce ţi-am răspuns? Despre morţi numai de bine. Pentru că se opunea cu portul şi eu tot vreau acţiunile de la port ca să iau bani şi să mai scad factura la întreţinere", a replicat Mazăre.

Mazăre a anunţat că dacă Ponta şi Şova nu îşi vor ţine promisiunea, PSD-ul poate să îşi ia la revedere de la voturile constănţenilor şi nu vede nici un motiv pentru care Ponta şi Şova să nu-şi respecte angajamentul pe care şi l-au luat.