Dăncilă, acuzată că a distrus şansele României de a obţine un post de vicepreşedinte al Comisiei Europene

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Europarlamentarul Siegfried Mureşan o acuză, miercuri, pe prim-ministrul Viorica Dăncilă că riscă reputaţia internaţională a României, argumentând că şansele ţării de a obţine postul de vicepreşedinte al Comisiei Europene sunt nule cu actualele propuneri de comisar european.

"Viorica Dăncilă a făcut două nominalizări proaste pentru funcţia de comisar european din partea României, care provin din două grupări diferite ale PSD. Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD, a făcut aceste nominalizări doar pentru a-şi asigura sprijinul acestor grupări din cadrul partidului. Cu astfel de candidaţi, prim-ministrul Viorica Dăncilă riscă reputaţia internaţională a României. Candidaţii la funcţiile de comisari europeni vor fi audiaţi în Parlamentul European, aceste audieri sunt publice, iar candidaturile slabe, precum cele propuse de Viorica Dăncilă, au mari şanse să fie respinse la votul Parlamentului, ceea ce reprezintă o pată neagră pentru imaginea României în Europa. În plus, cu aceste nominalizări, şansele ca România să obţină un post de vicepreşedinte al Comisiei Europene sunt nule", a declarat Siegfried Mureşan.

Potrivit deputatului european, cu nominalizări serioase, România ar avea ocazia unică de a obţine un portofoliu important de comisar european, inclusiv o funcţie de vicepreşedinte al Comisiei.

"Motivul este că statele din Europa de Est nu au obţinut nicio poziţie importantă în noua conducere a Uniunii Europene, iar noul preşedinte al Comisiei se vede nevoit să contrabalanseze acest dezavantaj în interiorul Comisiei Europene. În plus, începând cu extinderea Uniunii Europene către Europa de Est, la 1 mai 2004, ţările din regiune au deţinut în permanenţă funcţii de vicepreşedinţi în cadrul Comisiei. Estonia a avut de trei ori funcţia de vicepreşedinte, Slovacia, de două ori, iar Bulgaria şi Letonia, câte o dată. România nu a deţinut încă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene, de aceea Guvernul României are tot dreptul să ceară această funcţie pentru ţara noastră", a afirmat Siegfried Mureşan.

Liderul PNL aminteşte că a transmis public acest lucru Guvernului României încă din data de 5 iulie, imediat după desemnarea Ursulei von der Leyen drept candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

"Tot atunci, am explicat Guvernului că România poate obţine acest lucru doar dacă vine cu un candidat credibil, competent şi cu anvergură europeană. Am mai spus şi că Guvernul trebuie să evite tentaţia de a propune un politician de partid, fără performanţe la nivel european. Este exact ceea ce a făcut prim-ministrul Dăncilă prin cele două nominalizări. A sacrificat interesul României pentru a satisface interesele clientelei de partid. Cer prim-ministrului Viorica Dăncilă să retragă aceste candidaturi şi să vină cu propuneri de comisari cu care se poate obţine o poziţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru România", a conchis Siegfried Mureşan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne