Dăncilă, băgată în corzi de o jurnalistă la conferinţa-maraton. Valeriu Steriu încerca disperat să o oprească

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Zi lungă pentru candidata PSD la Preşedinţie, Viorica Dăncilă. Reporterul Valentina Postelnicu (Libertatea) a supus-o la un veritabil maraton de întrebări incomode. În ajutorul şefei PSD a sărit la un moment dat şi purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, care a încercat în fel şi chip să o oprească pe jurnalista determinată să obţină răspunsuri punctuale la problemele ridicate.

Moderator al discuţiilor, Steriu a încercat să şicaneze mai mulţi jurnalişti incomozi prin intervenţiile sale. Nu a avut însă prea mare efect.

Redăm mai jos dialogul dintre Valentina Postelnicu, Dăncilă şi, pe alocuri, Steriu:

Reporter LIBERTATEA: Vă asumaţi acest mesaj care apare zilele acestea pe FB? Este o scrisoare din partea dumneavoastră în care spuneţi “Eu, Viorica …. Ultimii bani de mâncare sau medicamente [textul de la noi]”. Este cu sigla PSD.

Dăncilă: Nu.

Reporter LIBERTATEA: Deci nu este a dumneavoastră. Este fake news.

Dăncilă: Vreau să vă spun un lucru, pentru că suntem doi candidaţi. Eu nu am venit niciodată cu o dezinformare, am promis de fiecare dată că voi spune adevărul chiar dacă ceilalţi vor veni cu foarte multe minciuni. Cred că omul care a venit cu cele mai multe dezinformări în spaţiul public este Klaus Iohannis. Repet: a spus, a jurat că va respecta Constituţia. A respectat-o? Nu a respectat-o. Chiar şi astăzi se laudă că a dat jos Guvernul. A spus că nu avem bani de pensii şi salarii. De fiecare dată am arătat că orice măsură pe care am luat-o a fost dublată de proiecţia financiară corespunzătoare. De fiecare dată a venit şi dezinformat şi a venit în faţa tuturor şi a făcut acest lucru. Dar, eu nu am venit niciodată să spun un lucru care să arate dezinformare pentru cetăţeni, şi nu voi face acest lucru nici acum.

Reporter LIBERTATEA: Haideţi să vă prezint o postare a doamnei Lia Olguţa Vasilescu, şefa de campanie a dumneavoastră…

Dăncilă: Dar de ce? Să o întrebaţi pe doamna Lia Olguţa Vasilescu...

Reporter LIBERTATEA: Reduceri de 25% la salarii şi pensii în prima zi a…

Moderatorul PSD: Aveţi întrebare sau faceţi prezentări de postări?

Reporter LIBERTATEA: Voiam să întreb dacă aceasta este campania PSD pe Facebook. Reduceri de 25% la salarii şi pensii. Avem PSD Teleorman, care transmite informaţia cu preşedintele cu casca în ureche. “Urmează tăieri de salarii” e mesajul. Sunt mesaje pe care le transmiteţi românilor.

Dăncilă: Numai un pic. Nu le transmit eu.

Reporter LIBERTATEA: Deci nu vă asumaţi aceste mesaje?

Dăncilă: Dacă cineva de la dumneavoastră din redacţie vine cu un mesaj personal vi-l asumaţi? Fiecare.. e democraţie, fiecare poate să spună punctul de vedere…

Reporter LIBERTATEA: Deci le-aţi dat dreptul să transmită aceste mesaje…

Dăncilă: Mă lăsaţi să termin? Vă respect mult, dar lăsaţi-mă să termin şi vă ascult. Fiecare poate avea opinie personală, dar asta nu înseamnă că e opinia unei publicaţii sau opinia unui partid. Legat de cască, s-a spus în aceeaşi zi că şi eu am cască şi au preluat nu ştiu câţi. Nu am avut cască. Chiar acum două zile spunea că am cască, am coborât lângă reprezentanţii mass media să vadă că nu e adevărat. Au spus că am prompter. Deci apar astfel de lucruri. Dar asta nu înseamnă că este opinia întregului partid politic sau opinia tuturor salariaţilor unei publicaţii.

Dăncilă: În acelaşi timp există şi democraţie, pe care trebuie să o respectăm. Să nu luăm exemplul Klaus Iohannis prin afirmaţiile antidemocratice şi antieuropene pe care le face. Fiecare trebuie să îşi spună punctul de vedere, că este un lucru pe care îl acceptăm sau cu care nu suntem de acord, asta este opinia persoanei respective. Asta a crezut persoana respectivă. Dumneavoastră daţi acest exemplu, dar dacă vă uitaţi în mediul online, câte lucruri s-au spus despre Viorica Dăncilă, câte etichete i s-au lipit Vioricăi Dăncilă?

Reporter LIBERTATEA: Eu v-am prezentat mesaj al liderilor PSD nu mesaj pe Facebook, un mesaj al unor organizaţii judeţene.

Dăncilă: Este opinia lor personală, nu este opinia partidului. Dacă veneam cu un comunicat din partea partidului, dacă asumam o anumită direcţie atunci era opinia partidului. În rest, fiecare membru de partid poate să aibă şi o opinie personală.

Reporter LIBERTATEA: Aţi spus că veţi fi deschisă la colaborare cu instituţiile, că veţi chema partidele la consultări când veţi ajunge la Palatul Cotroceni? Vă aşteptaţi la o discuţie şi cu premierul Ludovic Orban? Îl veţi chema?

Dăncilă: Sigur că da. Voi fi preşedintele tuturor românilor. Nu voi face greşeala pe care a făcut-o Klaus Iohannis în ceea ce mă priveşte. Pentru că ştiu că orice atac, mai ales din punct de vedere economic, poate aduce deservicii pentru ţară şi pentru români. Şi am să dau şi un exemplu: uitaţi-vă ce a rezultat în urma declaraţiilor făcute de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. A spus că avem două bugete, că avem foarte mari găuri în buget. Uitaţi-vă la ce nivel este euro astăzi. Şi toate aceste lucruri nu le plăteşte ministrul Finanţelor, le plătesc românii prin facturi mai mari, prin dobânzi mai mari pentru cei care au împrumuturi. Deci voi fi foarte atentă la afirmaţiile pe care le fac în spaţiul public.

Dăncilă: În altă ordine de idei, eu ştiu că trebuie să existe, conform Constituţiei, separaţia puterilor în stat. Şi ştiu că mi-am asumat că voi fi un preşedinte mediator, voi vorbi şi cu premierul României, indiferent de culoarea politică pe care o are, voi vorbi cu reprezentanţii Parlamentului României…

Reporter LIBERTATEA: Am înţeles asta dna Dăncilă. Dumneavoastră, în anul 2018, aţi refuzat invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a veni şi de a discuta despre situaţia Roborului. Era o invitaţie unde trebuiau să participe la Palatul Cotroceni şi reprezentanţii BNR. Nu aţi venit la acea întâlnire. În 2019, preşedintele Iohannis v-a chemat să discutaţi despre situaţia comisarului european după respingerea dnei Rovana Plumb. Nu aţi venit nici atunci la acea invitaţie.

Dăncilă: Aţi venit iarăşi cu o dezinformare….

Reporter LIBERTATEA: Nu este o dezinformare… Aţi fost invitată la o discuţie.

Dăncilă: Este o dezinformare, cel puţin cea legată de comisarul european şi ştiu foarte bine ceea ce spun. Numirea comisarului european este atributul premierului. Eu am înţeles că la Palatul Cotroceni trebuie să existe un dialog. Nu să te cheme un dictator şi să dea ordine. Eu am înţeles că trebuie să fie un dialog deschis în care fiecare să ne spunem punctul de vedere. Aşa este în democraţie. Preşedintele m-a chemat la ordin, nu a făcut o invitaţie pentru a vedea ce are premierul de gând, pe cine vrea să nominalizeze.

Iar legat de nominalizarea comisarului, am discutat cu preşedintele României pentru primele două propuneri pe care le-am trimis la Bruxelles. I-am spus pe cine vreau să propun şi că trimit spre Bruxelles aceste două nominalizări. Deci preşedintele a ştiut. A fost respinsă Rovana Plumb în Comisia Juridică, nu am primit din partea preşedintelui Comisiei Europene o evaluare, sau un accept pentru cea de-a doua propunere – mă refer la Dan Nica. Dar am primit, după o săptămână, o scrisoare de la preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care mi-a solicitat ca în cel mai scurt timp să trimit o propunere pentru comisarul european. Acea scrisoare a primit-o şi preşedintele României. În aceeaşi zi am trimis nominalizarea, l-am numit pe Victor Negrescu, fost europarlamentar, fost ministru al Afacerilor Europene.

Dăncilă: Ce a făcut preşedintele, că îmi spuneţi că nu m-am dus la consultări. Preşedintele la Bruxelles i-a zis preşedintelui Comisiei Europene să nu accepte nominalizarea pentru că va veni un alt guvern. Aceasta este realitatea.

Reporter LIBERTATEA: Aţi spus…

Valeriu Steriu: Mulţumim mult, Libertatea. Ultima întrebare, aţi avut 7 până acum.

Reporter LIBERTATEA: Aţi spus despre domnul Klaus Iohannis că este un dictator…

Dăncilă: Da, este dictator.

Reporter LIBERTATEA: Înseamnă că toţi acei români care l-au votat în 2014…

Valeriu Steriu: Mulţumim. Următorul jurnalist.

Dăncilă: Nu este adevărat. De ce faceţi această analogie?

Reporter LIBERTATEA: Doamna Dăncilă, România este o democraţie sau nu?

Dăncilă: Deci dumneavoastră dacă vreţi să îmi puneţi… Eu v-am respectat.

Valeriu Steriu: Vă rugăm să vă opriţi aici. Libertatea vă rugăm să luaţi o pauză.

Reporter LIBERTATEA: Este o democraţie, doamna Dăncilă? Dacă domnul Iohannis este dictator, suntem într-o dictatură, doamna Dăncilă?

Valeriu Steriu: Vă rog să vă opriţi, aţi avut opt întrebări.

Dăncilă: Dacă vreţi dumneavoastră, treceţi şi întrebaţi şi veniţi şi şi răspundeţi. Domnul preşedinte Iohannis vrea toată puterea în statul român. Este preşedintele României, vrea să fie premierul României şi am văzut că vorbeşte în numele Guvernului. Vrea să conducă Parlamentul României. A vrut comisarul meu. Un om care vrea toată puterea în stat nu este dictator? Sau dumneavoastră credeţi că se poate numi altfel, vă ascult.

Valeriu Steriu: Nu aveţi exclusivitate Libertatea. Îmi pare rău. Sunt încă 10 jurnalişti în spate care au foarte multe întrebări. Vă mulţumim mult!