Dăncilă, îmbrăcată în negru, se dezlănţuie împotriva tuturor: Aţi fi un pericol pentru ţară, un dezastru!

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times Romania)

Premierul Viorica Dăncilă a răspuns joi, în plenul Parlamentului, acuzaţiilor grave lansate de opoziţie la adresa sa în textul moţiunii de cenzură intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!"

"Iată-ne din nou în Parlament, la votul unei noi moţiuni de cenzură. Mă uit în sală şi văd aceiaşi oameni politici amatori şi iresponsabili. Nu v-aţi schimbat prea mult în ultimele luni de când ne-am aflat în acelaşi context din care eu, personal, am crezut că aţi învăţat ceva. Am crezut că aţi înţeles că nu puteţi veni în Parlament să daţi jos Guvernul cu temele nefăcute. Am crezut că aţi înţeles atunci că nu puteţi sfida din nou românii. Că e obligatoriu să veniţi cu o echipă guvernamentală şi un program de guvernare dacă vreţi să RECONSTRUIŢI ROMÂNIA, aşa cum atât de măreţ ne spune textul moţiunii. Până acum, ne e clar cum vreţi s-o demolaţi. Ne-am lămurit cât puteţi când am văzut cu toţii cu cât efort şi scandal aţi conceput acest text. Însă cum aveţi de gând să reconstruiţi, stimaţi iniţiatori ai moţiunii? Din păcate, n-aţi înţeles nimic. Haideţi să vedem totuşi cum am ajuns aici, cine sunt artizanii acestei situaţii de instabilitate în care a fost aruncată România ca voi să puteţi profita", a declarat Dăncilă.

Şefa PSD susţine că, în primul rând, acest guvern a fost ţinta permanentă a preşedintelui României, "un precedent periculos pentru orice democraţie, periculos pentru principiul separării puterilor şi al independenţei instituţiilor".

"Pentru că avem un preşedinte care este, întâi de toate, candidatul PNL! Este, înainte de a fi şeful statului, candidatul principalului partid de opoziţie, care şi-a uitat rolul în stat şi a încălcat legea fundamentală a ţării în repetate rânduri. Aţi avut, stimaţi colegi din opoziţie, sprijinul şi implicarea totală a Preşedintelui României în această campanie agresivă de destabilizare a Guvernului. Aţi avut în favoarea voastră un demers virulent al candidatului Iohannis care şi-a bătut joc de Constituţie şi de drepturile şi interesul românilor. O luptă oarbă pornită de cel mai iresponsabil preşedinte pe care l-a cunoscut România vreodată, unul care acţionează conştient împotriva propriului popor. Un preşedinte care a uitat de români şi de ţara lui şi a pornit o campanie toxică împotriva Guvernului", a precizat Dăncilă.

În al doilea rând, premierul a atras atenţia că a intrat în joc şi şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, "care şi dumnealui a pus umărul la acest demers sortit eşecului".

"Aşa cum a putut: fugind de la guvernare şi sacrificându-şi propriul partid, într-o bătaie de joc incredibilă la adresa românilor care ne-au votat în 2016. Cu toată experienţa domnului Tăriceanu, a căzut în mod ruşinos în capcana lui Victor Ponta şi şi-a asigurat un apus al carierei politice lamentabil. Era totuşi un destin predictibil, pentru că asta li se întâmplă celor ce se aliază cu Ponta: ajung trădaţi şi sacrificaţi în numele intereselor personale ale liderului Pro România - un alt artizan din umbră al acestei tentative, premierul demisionar pe Facebook, maestrul minciunilor şi expertul în jocuri de culise cu finalitate zero. Iată totuşi că, nici măcar aşa, cu preşedintele-candidat de partea voastră şi cu partenerul de alianţă fugit în mod ruşinos de la guvernare în braţele lui Ponta, nu aţi reuşit şi nu veţi reuşi să faceţi nimic bun. Pentru simplul motiv că nu aveţi niciun plan pentru România. Voi nu vă luptaţi pentru un proiect, pentru o viziune sau pentru bunăstare. Voi nu vă luptaţi să faceţi bine oamenilor, să aduceţi vreo formă de progres în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Voi luptaţi împotriva Partidului Social Democrat, luptaţi unii cu alţii, luptaţi cu interesul ţării şi al românilor!

V-aţi aliat, “oamenii noi” - cu zero experienţă politică şi zero performanţă guvernamentală care nu îşi pot manageria nici propriul partid - şi “oamenii cu experienţă” - dezertorii din Guvern şi cei ce au adâncit românii în sărăcie în perioada 2010-2012", a continuat Dăncilă.

În opinia preşedintelui PSD, aceasta este o "alianţă de conjunctură" care astăzi vrea să dea jos Guvernul "cu o adunătură de interese şi amatorism".

"Cum puteţi tocmai voi să vă asumaţi “reconstrucţia României” când nu ştiţi ce oferiţi românilor mâine sau peste o săptămână? Ce plan aveţi? Cum faceţi? În acest textuleţ vă arătaţi foarte curajoşi, dar veniţi în faţa românilor şi prezentaţi-vă programul de guvernare! Spuneţi-le oamenilor care este proiecţia voastră, care e echipa guvernamentală, care e planul pentru viitorul ţării şi al românilor! Stimaţi reprezentanţi ai opoziţiei, superficialitatea voastră este ruşinoasă. Este jenant pentru oricine se prezintă ca alternativă de guvernare să vină astăzi, aşa, în faţa noastră şi a întregii ţări. Şi este cu atât mai jenant cu cât e a doua oară când o faceţi. Bănuiesc, totuşi, că nu ar trebui să ne surprindă. Doar sunteţi cei care niciodată nu învaţă din greşelile trecutului. N-aveţi maturitate politică şi nu aveţi habar cum să guvernaţi pentru români! Deşi aţi mărit TVA-ul la 24%, aţi tăiat toate salariile din sistemul public cu 25%, aţi tăiat salariul minim cu 25% şi aţi impozitat pensiile cât aţi fost la guvernare, astăzi veniţi şi ameninţaţi oamenii cu aceleaşi lucruri. Şi sunteţi atât de inconştienţi încât să le mai faceţi o dată! Şi aveţi naivitatea să credeţi că românii vor gira aşa ceva! Asta înseamnă să nu vă cunoaşteţi ţara şi poporul, să nu înţelegeţi ce nevoi au oamenii şi care vă e misiunea!", a precizat Dăncilă.

Prim-ministrul susţine că a citit textul moţiunii şi, în viziunea sa, "reprezintă întru totul" opoziţia.

"Este, ca şi grupul semnatarilor ei, un amestec incoerent de falsuri. Este o încropire extrem de slabă, fără cifre şi date exacte, plină de aprecieri subiective şi demagogie, care arată perfect caracterul de improvizaţie şi lipsa de seriozitate a acestui proiect. Din nou, stimaţi colegi, vă jucaţi de-a guvernarea. Sunteţi singura opoziţie din istorie care a reuşit să-şi depună moţiunea şi apoi să fugă de vot. Este, ca şi grupul semnatarilor ei, un amestec incoerent de falsuri. Este o încropire extrem de slabă, fără cifre şi date exacte, plină de aprecieri subiective şi demagogie, care arată perfect caracterul de improvizaţie şi lipsa de seriozitate a acestui proiect. Din nou, stimaţi colegi, vă jucaţi de-a guvernarea. Sunteţi singura opoziţie din istorie care a reuşit să-şi depună moţiunea şi apoi să fugă de vot. V-aţi făcut de râs în faţa propriului electorat când v-am invitat să votăm acest act cât mai repede. Dacă acest demers nu a meritat sacrificarea unei zile de sâmbătă, mult succes în a le explica oamenilor cum o să guvernaţi şi cum o să reconstruiţi voi România!", a punctat Dăncilă.

În acelaşi timp, şefa PSD le-a transmis un mesaj liderului senatorilor PNL Florin Cîţu şi lui Andrei Caramitru, de la USR.

"Mult succes domnului Cîţu în a le explica alegătorilor cum e cu tăierile. Să vină să se uite în ochii medicilor, ai profesorilor, ai pompierilor şi poliţiştilor şi să le spună cât sunt de praf! Să vină în faţa tinerilor antreprenori să le spună că orice măsură menită să îi sprijine e 'o pierdere neînchipuită de bani'! Să vină domnul Caramitru de la USR să se uite în ochii pensionarilor şi să le spună că mărirea pensiei aruncă ţara în faliment şi că n-o merită! Să vină domnul Orban în faţa IT-iştilor - nu preşedintele-candidat Iohannis, ci domnul Orban - şi să le spună cum e cu impozitarea venitului. Să vină domnul Anastasiu să le explice bugetarilor că sute de mii vor rămâne pe drumuri cu voi la guvernare! Asta e opoziţia partidului de guvernământ? Asta e viziunea pentru România cu care vreţi să daţi jos Guvernul? Şi nu puteţi să spuneţi că nu am înţeles noi sau românii bine, pentru că v-am chemat să semnaţi Pactul pentru bunăstare ca să vă angajaţi, în scris, să nu mai tăiaţi vreodată de la oameni. Şi aţi refuzat, cu toţii. Niciunul dintre partidele de opoziţie nu a avut curajul să semneze acest angajament. Domnul Ponta n-a ratat să mai facă un titlu de presă spunând că-l semnează, dar, că de obicei, a fost o minciună. Nu ne-a surprins", a menţionat Dăncilă.

Potrivit premierului, asta ar fi trebuit să fie dezbătut în locul moţiunii, acest pact "pentru continuarea creşterii veniturilor românilor, a măsurilor de sprijin pentru antreprenori şi IMM-uri".

"Asta ar trebui să vă preocupe dacă vreţi la guvernare. Însă probabil ştiţi foarte bine că voi, fără tăieri, nu ştiţi şi nu puteţi. Aţi mai arătat-o o dată în vremurile de tristă amintire ale guvernării PDL, când aţi eliminat orice urmă de încredere că puteţi da ţării un guvern competent. Diferenţele dintre guvernul PSD şi guvernările voastre sunt multe. V-aţi lega de orice ca să invalidaţi această guvernare, dar nu vă iese. Avem un exemplu recent, chiar din partea domnului Iohannis, preşedintele-candidat sau preşedintele anti-Constituţie, care s-a folosit de tragedia de la Ialomiţa ca să atace PSD. Într-un acces imoral, absurd şi lipsit de orice formă de empatie sau respect pentru durerea unor oameni, candidatul PNL a găsit de cuviinţă să lanseze atacuri aberante la adresa Guvernului. E trist pentru noi toţi şi pentru această ţara să avem încă un candidat care se urcă cu picioarele pe nenorocirile oamenilor pentru a câştiga puncte electorale. Mai avem unul. Îl ştiţi foarte bine şi, din păcate pentru români, retorica voastră începe să semene din ce în ce mai tare. Astea sunt diferenţele dintre noi, stimaţi reprezentanţi ai opoziţiei. Voi călcaţi în picioare legi, principii, decenţă. Călcaţi în picioare interesul României şi al românilor. Noi guvernăm pentru ţară. Şi nu, nu am făcut-o perfect, dar am făcut-o întotdeauna mai bine decât voi", a afirmat Dăncilă.

În continuare, şefa PSD a venit cu o serie de cifre:

"Noi am crescut salariul minim de la 1250 lei în 2016, la 2080 lei, respectiv 2350 lei pentru românii cu studii superioare. Punctul de pensie a crescut de la 871 lei în 2016 la 1265 lei. Am redus impozitul pe venit de la 16% la 10%. Avem un impozit de 1% pentru IMM-uri, care înseamnă 94% din totalul celor 600.000 de firme înregistrate la Registrul Comerţului, şi un impozit de doar 5% pe dividende. Nu există ţară în Uniunea Europeană care să aibă o fiscalitate mai prietenoasă pentru mediul de afaceri.

Vorbiţi de investiţii, dar doar în primele şase luni ale anului investiţiile totale din economie s-au majorat cu 12,4%, cea mai ridicată dinamică de după criză. Iar investiţiile străine directe în ţara noastră au depăşit 2,9 miliarde euro, fiind cu 22% peste cele din perioada corespunzătoare a anului precedent, adică cu 532 milioane euro mai mari. Acest guvern a creat sute de mii de noi locuri de muncă în ultimii doi ani, am reuşit să creştem puterea de cumpărare a românilor şi să aducem nivelul pensiei şi al salariilor la un nivel decent.

Ce aţi făcut voi pentru români? Aţi triplat datoria publică a României în 2009-2011, de la 13,4% din PIB, cât era în 2008, la 34% din PIB în 2011. În 2016, guvernarea USR-Cioloş a redus veniturile statului cu 10 miliarde lei faţă de 2015, concomitent cu majorarea datoriei publice cu 22 miliarde de lei. Aceeaşi guvernare în care absorbţia fondurilor europene a fost ZERO".

Cum susţine Dăncilă că arată România astăzi, sub guvernarea PSD:

• Avem a şasea cea mai mică datorie publică din UE.

• Avem cea mai mare viteză de convergenţă din UE, de apropiere a nivelului de trai de media europeană.

• Potenţialul de dezvoltare a României este astăzi dublu faţă de media UE.

• Suntem a zecea ţară din UE ca rată de contractare a fondurilor europene.

• Ocuparea forţei de muncă este la maximul ultimilor 17 ani.

• Avem cea mai mică rată a şomajului din ultimii 30 de ani şi un număr record de angajaţi în ultimii 20.

"În timpul acestei guvernări - şi nu al guvernărilor voastre - liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri a decis ca România să dobândească statutul de Piaţă Emergentă, ca ţară atractivă pentru investitori, şi precizează că această reclasificare vine după optimizările implementate de autorităţile române. Nu voi, ci noi am dotat toate spitalele judeţene cu computere tomograf şi RMN, noi am crescut suprafaţa irigabilă a României de la 300.000 de hectare în 2016, la 1,4 milioane de hectare în prezent. Noi am aprobat programul PNDL 2, prin care 7179 de proiecte locale în valoare de peste 30 de miliarde de lei au demarat; proiecte pe care le vedeţi cu toţii, în special în mediul rural, proiecte ce vizează introducerea reţelelor de apă şi canal, modernizarea drumurilor, refacerea şi modernizarea şcolilor. 441 de proiecte din PNDL 2 au fost deja finalizate, iar românii beneficiază de rezultatele lor. Nu voi, ci noi am triplat salariile medicilor şi am crescut cu 80% salariile profesorilor. Noi am majorat pensiile şi am sprijinit un milion de fermieri. Noi am adoptat programul 'O familie, o casă' şi programul 'Investeşte în tine' prin care tinerii pot beneficia de împrumuturi fără dobândă. Nu voi şi guvernele voastre, ci guvernul actual a făcut toate aceste lucruri. Şi multe altele, pe care le cunoaşteţi foarte bine, dar le ignoraţi deliberat cu ipocrizia care vă caracterizează şi vă uneşte", a declarat Dăncilă.

În finalul discursului său, şefa PSD s-a arătat convinsă că nu va trece moţiunea de cenzură.

"Stimaţi colegi, moţiunea de astăzi nu va trece. Aţi mai încercat acest lucru şi v-aţi făcut de râs la vot. Pentru că nu toţi parlamentarii stau încolonaţi în spatele aşa-zisului viitor premier, domnul Orban, cunoscut doar prin contraperformanţa de la Ministerul Transporturilor şi talentul artistic. Nu toţi se regăsesc în proiecţia voastră de austeritate, de tăieri masive din veniturile oamenilor. Nu toţi sunt confortabili cu lipsa voastră de viziune şi echipă. De aceea ultima moţiune nu a trecut şi de aceea nu va trece nici aceasta. Pentru că oamenii de bună credinţă nu pot da un vot real de sprijin şi susţinere pentru NIMIC. Aroganţa de care daţi dovadă acum v-a mai costat o dată ruşinea de a vă vedea picată la vot moţiunea. Astăzi veţi trăi din nou această ruşine, pentru că nu aţi învăţat lecţia responsabilităţii.

Sunt parlamentari care se vor întoarce după această zi în comunităţile pe care le reprezintă şi în faţa cărora vor trebui să răspundă. Vor trebui să explice primarilor că proiectele lor pentru oameni nu se vor mai întâmpla. Vor trebui să dea socoteală că v-au lăsat să opriţi PNDL-urile, investiţiile demarate în comune, să daţi afară 400.000 de bugetari şi să eliminaţi toate măsurile de sprijin pe care noi le-am implementat! Vor trebui să explice că au lăsat 'alianţa tăierilor' să decidă destinul acelor comunităţi, destinul românilor. Sunt mulţi parlamentari care au responsabilitatea votului şi care înţeleg foarte bine că alături de voi nu există viitor şi nu există progres. Iar astăzi veţi învăţa această lecţie usturătoare!

Şi vă mai spun un lucru, stimaţi colegi din opoziţie: să nu subestimaţi Partidul Social Democrat! Să nu credeţi că ne vom opri vreodată, de la putere sau din opoziţie, să luptăm contra voastră, a celor ce vreţi să dezbinaţi România şi s-o vedeţi din nou în sărăcie. Şi, pentru că eu personal NU CRED că vreţi în mod real să guvernaţi această ţară, vă îndemn să vă imaginaţi scenariul alegerilor de anul viitor cu PSD în opoziţie şi cu voi, alianţa amatorilor, la guvernare. Aţi mai fost zdrobiţi, ştiţi cum e. Aşa că, stimaţi colegi, lăsaţi guvernul să îşi facă treaba şi să continue măsurile şi reformele începute. Rămâneţi în opoziţie, unde, din fericire, toate ameninţările şi ideile voastre rămân la stadiul de vorbe. La guvernare, stimaţi colegi, aţi fi un adevărat dezastru şi un pericol pentru această ţară!", a conchis Dăncilă.

Declaraţiile integrale în materialul video de la minutul 22:30.