Danemarca ia măsuri împotriva divorţului facil: terapie de cuplu şi o perioadă de gândire de trei luni

Noua măsură luată de către Danemarca deschide dezbaterea dacă guvernul ar trebui să intervină în chestiuni private.
.
. (photos.com)

Deşi decizia de a pune capăt unei căsătorii nu este, de obicei, o sarcină simplă, în viitor va fi şi mai complicat pentru danezi comparativ cu alţi vecini europeni. Potrivit relatărilor publicaţiei The Guardian (Breaking up is harder to do in Denmark after divorce law changes), începând cu luna aprilie, cuplurile care doresc să divorţeze în Danemarca vor trebui să aştepte trei luni şi să meargă la terapia de cuplu înainte de a renunţa la căsătorie. Ratele ridicate ale divorţului din ţară au determinat guvernul să impună o măsură care să facă procesul de divorţ cât mai prietenos posibil cetăţenilor săi.

Deşi în alte ţări măsura poate părea un mecanism de intruziune a guvernului în viaţa privată a cetăţenilor, aceasta a fost bine primită de danezi.

Cum să înveţi să divorţezi

În Danemarca, autorităţile locale oferă deja terapie de cuplu familiilor cu dificultăţi, considerând-o un serviciu pentru cetăţeni, deoarece existenţa familiilor presupune economii în ceea ce priveşte locuinţele publice şi alte servicii. Cu toate acestea, noua măsură obligatorie pentru cuplurile cu copii este un pas înainte într-o ţară care a luat întotdeauna în considerare familia. Printre alte măsuri, ţara oferă un an de concediu de maternitate şi paternitate şi creşe publice. Dar, cu toate avantajele oferite familiilor, doar în 2018 au fost depuse 15.000 de cereri de divorţ, echivalentul a jumătate din căsătoriile aceluiaşi an.

Perioada de trei luni de terapie şi cursul de cooperare, care poate fi făcut online sau printr-o aplicaţie, vizează îndrumarea cetăţenilor cu copii în timpul procesului de divorţ şi încurajarea comunicării, evitând astfel confruntările şi resentimentele. Cursul include soluţii concrete la potenţialele surse de conflict în timpul unui divorţ, de exemplu cum să se gestioneze ziua de naştere a copiilor în comun sau cum să se comunice cu fostul partener dacă acesta este furios.

Gert Martin Hald, psiholog şi consultant care a creat cursul pentru Universitatea din Copenhaga, a declarat pentru The Guardian că intenţia cursului este să facă „să te înţelegi mai întâi pe tine însuţi, reacţiile tale personale şi cele ale copiilor tăi, să înveţi cum să conciliezi şi să împarţi sarcinile legate de creşterea copiilor după divorţ".

Este doar o problemă naţională?

Politicienii danezi au idei clare: guvernele locale trebuie să ia măsuri pentru a ajuta familiile să prospere şi să rămână împreună, după ce au constatat că ratele de divorţ cresc de la 25% la 50% în ţările europene. Costul economic al divorţului, atât pentru familii cât şi pentru stat, în ceea ce priveşte noile locuinţe, şcoli, sănătate şi bunăstare, este prea mare pentru a nu lua în considerare intervenţia.

Iniţiativa este bună sau rea?

Experţii au opinii contradictorii: unii consideră că procesul guvernamental poate favoriza ca divorţul să fie condus într-un mod mai amabil şi terapeutic şi în cele din urmă chiar ajută guvernul să economisească bani pe termen lung.

Alţii susţin că obligaţia de trei luni poate fi un handicap pentru cei care doresc să facă un pas înainte şi, de exemplu, să-şi găsească o nouă casă în care să-şi reconstruiască viaţa. Aceştia afirmă că, de fapt, nu este de autoritatea guvernului să se amestece în relaţiile de familie şi deciziile acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură