Danemarca începe să ofere a patra doză de vaccin

.
. (pixabay.com)

Guvernul danez a anunţat, miercuri, că va pune la dispoziţie cetăţenilor săi a patra doză de vaccin anti-COVID-19 în cursul acestei săptămâni, făcând ca Danemarca să devină prima ţară din Europa care a introdus această măsură.

„Cu cât infecţia este mai răspândită în societate, cu atât este mai mare riscul ca infecţia să ajungă la cei mai vulnerabili”, a declarat ministrul Sănătăţii, Magnus Heunic, într-o conferinţă de presă.

„Acum ne angajăm într-un nou capitol, şi anume o decizie de a oferi a patra doză celor mai vulnerabili cetăţeni”, a spus el reporterilor. Celor vulnerabili li s-a oferit un rapel în toamnă.

Guvernul încă nu a decis dacă să ofere o altă doză bătrânilor şi rezidenţilor de la aziluri de bătrâni.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea actualelor vaccinuri COVID-19 pentru a patra doză, adăugând că nu există date care să susţină „vaccinările repetate la intervale scurte”, ca o abordare de durată.

Sunt necesare mai multe date despre efectul variantei Omicron dominante - în prezent - asupra vaccinurilor şi o mai bună înţelegere a evoluţiei valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru tulpina Omicron, a declarat, marţi, şeful strategiei de vaccinuri al EMA, Marco Cavaleri.

Anunţul Danemarcei de a oferi a patra doză vine în momentul în care parlamentarii au convenit să reducă restricţiile la sfârşitul săptămânii, deoarece ratele de spitalizare şi decesele s-au stabilizat, în ciuda creşterii numărului de infecţii.

Oficialii au impus restricţiile luna trecută, susţinând că măsurile sunt necesare pentru a reduce răspândirea Omicron.

Danemarca are o populaţie de 5,8 milioane de locuitori. Ţara a raportat că 3.433 de persoane au murit după contractarea COVID-19. Peste 1 milion de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ţară, peste 90% dintre acestea fiind raportate în ultimele săptămâni, pe fondul răspândirii Omicron.

Deşi numărul infecţiilor recente este mare, internările în spitale şi decesele rămân la niveluri sub vârfurile observate anul trecut.

Teatrele, cinematografele, muzeele, locurile de muzică, parcurile de divertisment şi grădinile botanice sunt programate să se redeschidă, iar un număr limitat de spectatori vor putea participa la evenimente sportive în interior şi în aer liber.

Alte ţări care au introdus cea de-a patra doză sunt Israel şi Chile. În Canada, guvernul provinciei Ontario a pus la dispoziţie a patra doză pentru vârstnici.

Între timp, Ungaria, care a folosit vaccinuri de producţie chineză, a declarat că ia în considerare a patra doză.