Danemarca va fi prima ţară cu agricultură 100% biologică

Danemarca va fi prima ţară cu agricultură 100% organică
Danemarca va fi prima ţară cu agricultură 100% organică (Captura web)

Guvernul danez este convins că ţara este deja pregătită pentru o agricultură 100% biologică, fără să mai folosească produse chimice. Din acest motiv, a adoptat o serie de legi şi decrete care vor duce la o tranziţie ordonată pentru ca în curând modelul său agricol să fie complet biologic, durabil şi curat.

Primul obiectiv este acela de a dubla numărul de culturi biologice înainte de anul 2020. Pentru ca proiectul să aibă succes, statul va acorda subvenţii şi sprijin producătorilor ecologici; astfel, ei cred că obiectivul se va îndeplini cu cinci ani mai devreme decât era planificat.

Investiţia iniţială a guvernului danez, pentru promovarea agriculturii ecologice, va fi de 35 de milioane de euro. Aceşti bani, precum şi cei care deja sunt investiţi în acest scop, vor fi folosiţi atât pentru a oferi stimulente acelor producători care îşi convertesc terenurile din agricultură convenţională în agricultură organică sau biodinamică, cât şi pentru dezvoltarea de noi tehnologii ce promovează durabilitatea câmpului.

Bineînţeles, pentru ca acest lucru să fie posibil şi pentru ca Danemarca să-şi poată permite îndeplinirea acestui vis - o agricultură total organică - a fost necesară o creştere treptată a conştientizării problemelor mediului înconjurător, ecologiei dar şi de angajamentul locuitorilor săi.

Producătorii ecologici există aici deja de 25 de ani, agricultura ecologică având un succes din ce în ce mai mare. În plus, în ultimele trei decenii, Danemarca a adoptat o serie de legi de protecţie a naturii, a apei, de utilizare a pesticidelor şi alte produse.

Populaţia daneză s-a angajat să participe la acest schimb cu tot ceea ce depinde de ea. Conform studiilor, 97% din cetăţenii danezi cunosc sensul şi importanţa naturii cât şi legile concepute pentru a o proteja.

O altă iniţiativă a guvernului danez a fost aceea de a lansa un pachet de stimuli pentru consumatori, astfel încât aceştia să poată alege produsele ecologice; de fapt, se combină informaţiile cu stimulentul financiar necesar pentru a se asigura că acestea sunt accesibile buzunarelor consumatorilor.

La nivel local, a luat naştere un alt proiect, deja în curs de desfăşurare, acela de a permite fiecărei comune să ocupe terenurile fără proprietar pentru a realiza grădini ecologice. Când proiectul va începe să se dezvolte, primul obiectiv va fi acela de a oferi şcolilor, cantinelor şi spitalelor până la 60% din recolta organică obţinută.

De asemenea, o reformă a sistemului de învăţământ intenţionează să includă programe tematice de nutriţie, alimentaţie sănătoasă şi agricultură naturală.

Danemarca devine un exemplu şi demonstrează că o transformare spre o lume mai durabilă şi mai sănătoasă este posibilă, dar şi că aceasta poate fi făcută prin cooperarea dintre stat şi cetăţenii săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură