Danezii protestează faţă de planul de desfiinţare a sărbătorilor legale [Video]

Proteste în Danemarca, 05 februarie 2023
Proteste în Danemarca, 05 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)

Zeci de mii de danezi au protestat duminică împotriva planului guvernului de a elimina o zi de sărbătoare legală pentru a ajuta la finanţarea bugetului Apărării, în contextul războiului din Ucraina, informează Macau Business.

"Este o propunere total nedreaptă", a declarat Lizette Risgaard, şefa sindicatului FH, care a organizat manifestaţia şi care are 1,3 milioane de membri în această ţară cu 5,9 milioane de locuitori.

Protestatarii, estimaţi ca număr între 40.000 şi 50.000 de către poliţie şi organizatori, s-au adunat în faţa parlamentului din Copenhaga şi au purtat pancarte pe care scria "Jos mâinile de pe vacanţa noastră" şi "Spuneţi nu războiului".

Aproximativ 70 de autobuze au transportat demonstranţii din toată Danemarca.

Coaliţia guvernamentală de stânga-dreapta din Danemarca, aflată la putere din decembrie şi condusă de premierul social-democrat Mette Frederiksen, intenţionează să elimine sărbătoarea religioasă numită "Ziua Marii Rugăciuni", cunoscută încă din secolul al XVII-lea.

Guvernul doreşte să folosească banii generaţi pentru a creşte bugetul Apărării până la obiectivul NATO de 2% din PIB până în 2030, în loc de 2033, aşa cum era planificat anterior.

Acesta insistă asupra faptului că devansarea calendarului este necesară din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Dar sindicatele daneze susţin că decizia de a-i face pe danezi să lucreze o zi în plus încalcă acorduri colective de salarizare inviolabile din ţară, negociate de sindicate şi guvern.

Decizia guvernului "încalcă modelul nostru danez", a declarat Risgaard pentru AFP.

"Dată viitoare când noi, în parlament, ne vom gândi că avem nevoie de mai mulţi bani, ei vor lua o altă sărbătoare sau o duminică şi vor spune: 'oh, veţi avea de lucru acolo'", a spus ea.

Mads Overgaard, un student de 18 ani, a declarat că a ieşit în stradă pentru a susţine modelul danez.

"Este foarte important ca acesta să nu se schimbe, pentru că una este să schimbi acest caz, dar ce vor face data viitoare?", a declarat el pentru AFP.

Kurt Frederiksen, în vârstă de 56 de ani, şeful ramurii de hoteluri şi restaurante a sindicatului 3F, a declarat că, de asemenea, nu este de acord ca guvernul să folosească banii pentru a stimula Apărarea.

"Nu credem că banii pentru război vor face vreodată pace", a spus el.

Între timp, Johannes Gregers Jensen, decanul din Copenhaga al Bisericii Evanghelice-Luterane din Danemarca, din care fac parte aproximativ 73% dintre danezi, a declarat că principala problema este "principiul care este încălcat aici".

Danemarca are o tradiţie îndelungată conform căreia chestiunile bisericeşti "sunt decise de oamenii din Biserică, iar guvernul nu ar trebui să se amestece în asta", a spus el.

"Ei fac acest lucru... şi asta este o problemă uriaşă", a adăugat Jensen

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe