Daniel Constantin (PC): Raportul CE este echilibrat, dar în continuare avem probleme în procesul de reformă administrativă

Presedintele PC, Daniel Constantin.
Presedintele PC, Daniel Constantin. (oltenasul.ro)

Raportul anual al Comisiei Europene privind reforma justiţiei în România este, per ansamblu, unul echilibrat dar, în continuare avem mari probleme în procesul de reformă administrativă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, Comisia subliniază necesitatea unei legislaţii în domeniul confiscării averilor ilicite, lucru pe care PC l-a propus din 2005.

"Cred că inexistenţa unei astfel de legislaţii în momentul de faţă cade în responsabilitatea celor care au guvernat până acum şi care nu au luat măsurile care se impuneau pentru rezolvarea acestei probleme. De aceea mi se pare ipocrită critica preşedintelui Traian Băsescu, care, ştiind că va fi ridicată această problemă în raportul de ţară, a venit recent cu această propunere ca şi cum ar descoperi o mare noutate. Nu l-am auzit spunând nimic în 2005 când susţineam această propunere şi când domnia sa era deja preşedintele României", a declarat Daniel Constantin.

În opinia sa, şeful statului, Traian Băsescu, "foloseşte" Raportul Comisiei Europene pentru "campania electorală a PDL".

"Băsescu este deja în campanie electorală. Prin ceea ce a spus în conferinţa de presă, a vrut practic să ne traducă faptul că oficialii Comisiei Europene apreciază eforturile guvernului PDL şi că presa dezinformează, minte şi chiar pune presiune pe justiţie. Îi reamintesc preşedintelui Băsescu faptul că în toate rapoartele CE din 2007 până în prezent adresate României ca stat membru, dar şi celorlalte state care au aderat recent, se începe cu aceste formule de încurajare, de genul: "Statul X a manifestat determinare şi angajament, dar...". Ce este mai important şi ce trebuie să citească toată lumea este ceea ce se află după "dar". Acolo începe de fapt raportul!", a spus liderul conservator.

El este de părere că şeful statului, în această "campanie electorală" în care se află, vrea de fapt, prin tabelul prezentat presei, să arate că "numai el poate să înţeleagă ce a spus Comisia Europeană", iar presa şi politicienii "nu sunt în stare" să înţeleagă raportul.

"Principalele probleme ale României ţin exclusiv de acest guvern patronat de preşedinte şi sunt generate, în primul rând, de votul politic al PDL de a-l proteja pe deputatul Dan Păsat, de oprirea anchetei în ceea ce o priveşte pe Monica Iacob Ridzi (PDL), dar şi de neputinţa Guvernului de a da o lege clară în privinţa achiziţiilor publice. Dacă sunt fraude în sistemul de achiziţii public, acest lucru se datorează faptului că legislaţia domnilor Băsescu şi Boc permite acest lucru şi pentru că instituţiile patronate de ei nu-şi fac datoria să le depisteze", a declarat Daniel Constantin.

El a afirmat că l-a văzut pe preşedinte miercuri "punând presiune pe justiţia din România", în timp ce zilele trecute acuza faptul că Opoziţia pune presiune pe justiţie; cu alte cuvinte, numai cei aflaţi la putere au dreptul să facă aprecieri la adresa justiţiei, nu şi Opoziţia.

"Un alt lucru la care vreau să mă refer este îndemnul preşedintelui de a nu fi plătite arieratele din sănătate. Acestea, ca de fapt toate arieratele, trebuie plătite urgent pentru că blochează economia din România. Este o altă dovadă a faptului ca instituţiile conduse de domnul Boc nu reuşesc să analizeze la timp eventualele cazuri de corupţie din achiziţiile publice, văduvindu-i în acest sens pe cei ce sunt de bună credinţă. Toate aceste lucruri nu au cum să fie reflectate decât în mod real de către presă şi nu aşa cum încearcă să le vopsească preşedintele, chiar la modul ameninţător", a adăugat Daniel Constantin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne