Davutoglu: Netanyahu a masacrat Gaza aşa cum teroriştii au masacrat parizienii


Premierul turc Ahmet Davutoglu discută cu mass media după întâlnirea sa cu cancelarul german Angela Merkel la Cancelaria din Berlin, 12 ianuarie 2015.
Premierul turc Ahmet Davutoglu discută cu mass media după întâlnirea sa cu cancelarul german Angela Merkel la Cancelaria din Berlin, 12 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Premierul turc Ahmet Davutoglu a făcut joi o comparaţie între masacrul comis de premierul israelian Benjamin Netanyahu în Gaza şi cei 17 oameni ucişi de terorişti săptămâna trecută în Paris, conform unui articol AFP.

“Aşa cum teroriştii au comis masacre din Paris, aşa şi Netanyahu a comis crime împotriva umanităţii ca şef al unui guvern care a masacrat copii care se jucau pe malurile Fâşiei Gaza”, a spus Davutoglu reporterilor din Ankara.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut o remarcă similară la începutul acestei săptămâni când a declarat despre Netanyahu: “O persoană care a alimentat terorismul de stat prin uciderea a 2.500 de oameni în Gaza se află acum acolo [în Paris], făcând cu mâna altor lideri mondiali şi mărşăluind mână în mână cu ei.”

În remarcile sale de joi către presă, Davutoglu a criticat şi decizia publicaţiei de satiră Charlie Hebdo de a printa în ediţia sa specială de miercuri – dedicată celor 10 jurnalişti ai săi ucişi în atacul din 7 ianuarie – o caricatură cu profetul Mahomed, susţinând că : “Libertatea de expresie nu este libertatea de a insulta.”

Coperta ediţiei de miercuri a revistei Charlie Hebdo l-a prezentat pe profet afişând o pancartă pe care scria “Je suis Charlie” (Eu sunt Charlie), sub mesajul “Totul este iertat.”

“Publicarea unei astfel de caricaturi este o provocare”, a spus Davutoglu. “Nu putem accepta insultele la adresa Profetului”, a subliniat şeful guvernului turc.

Un tribunal turc a ordonat miercuri autorităţii turceşti pentru telecomunicaţii să interzică accesul la website-urile care afişează coperta publicaţiei Charlie Hebdo cu imaginea profetului Mahomed.

Interdicţia, care duce la blocarea accesului la website-urile respective în Turcia, a fost ordonată de un tribunal din oraşul sud-estic Diyarbakir, conform agenţiei de ştiri Dogan. Tribunalul a decis acest lucru în urma unei petiţii înaintate de un avocat din Diyarbakir, care susţinea că acele website-uri reprezintă un pericol pentru ordinea publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe