De-ale Matrixului: Companie suedeză implantează microcipuri în angajaţii săi


Procesul implantării unui microcip RFID în mâna unui bărbat.
Procesul implantării unui microcip RFID în mâna unui bărbat. (YouTube Screenshot)

O companie suedeză oferă angajaţilor săi opţiunea de a renunţa la folosirea unei cărţi de identitate şi în schimb să accepte implantarea unui microcip RFID sub piele.

Cipul este de mărimea unui fir de nisip, conform BBC, şi este plasat în mâinile angajaţilor dacă aceştia ar dori acest lucru. Precum o carte de identitate, cipul permite accesul la uşi, utilizarea fotocopiatoarelor şi a altor servicii legate de locul de muncă.

Compania care oferă cipul se numeşte Epicenter, o companie hi-tech din Stockholm, şi speră că cei aproximativ 700 de angajaţi vor folosi cipul la locul de muncă.

Cipul înmagazinează informaţii personale şi de securitate care pot fi transmise pe distanţe mici.

Hannes Sjoblad, şeful BioNyfiken – compania suedeză care efectuează implanturile de cipuri – a declarat pentru BBC: „Astăzi e cam încurcată treaba pentru că avem nevoie de coduri pin şi parole. Nu ar fi mai uşor să rezolvi toate acestea printr-o atingere de mână?”

„Dorim să putem înţelege această tehnologie înainte ca marile corporaţii şi marile guverne să vină la noi şi să spună că toată lumea trebuie să aibă cipuri – un cip pentru taxe, sau pentru a accesa Google şi Facebook”, a adăugat el.

Când BBC a intervievat angajaţii, aparent unii dintre ei nu erau prea încântaţi de această soluţie. „Cu siguranţă nu”, a răspuns un angajat întrebat dacă vrea să aibă un cip în mână.

Un reporter BBC şi-a implantat de asemenea cipul în mână, spunând că nu a fost cea mai bună experienţă a sa. „A trebuit să îmi sucesc mâna într-o poziţie nenaturală pentru a face fotocopiatorul să funcţioneze.”

Implanturile cu microcipuri RFID sunt subiectul unui anumit număr de teorii conspiraţioniste pe Internet, unele dintre ele făcând o legătură între cip şi “semnul bestiei” – 666, aşa cum este menţionat în Biblie. De asemenea, cipul a fost subiectul mai multor farse pe Internet.

În plus, conform unui raport publicat în 2012 de Forbes, implantarea unui cip RFID implică folosirea unei siringi.

„Interesul practic al unui implant RFID, în teorie, este faptul că autentificarea este rapidă, mai ieftină şi mai de încredere decât la alte metode biometrice precum amprenta degetului mare sau scanarea facială. Când cipul este atins de un semnal de frecvenţă radio (RF), acesta emite un număr unic de identificare care funcţionează precum o parolă lungă şi imposibil de ghicit. Subiecţii cu RFID pot renunţa la chei şi carduri şi în schimb pot avea acces la maşină, calculatoare sau la locuinţe doar printr-o fluturare a mâinii”, conform raportului.

Totuşi, opozanţii acestei tehnologii susţin că datele conţinute în cipul RFID nu sunt în siguranţă şi că pot fi copiate şi folosite de hoţi pentru comiterea unor fracţiuni, precum spargerea locuinţei.

Mai mult, unii promotori ai teoriilor conspiraţioniste şi legate de Big Brother susţin că însăşi guvernele ar putea folosi aceste date pentru a viza persoanele incomode, precum membri ai opoziţiei sau jurnalişti care expun anumite fapte de corupţie în cercurile politice.

În acelaşi timp, există temeri cu privire la posibilele efecte negative asupra sănătăţii implantaţilor, deşi companiile şi agenţiile (guvernamentale) care promovează cipurile oferă asigurări că nu există asemenea efecte.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe