De ce a fost atât de grav cutremurul din Turcia-Siria? [Video]

Efectele cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023
Efectele cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)

Seismologii afirmă că teribilul cutremur cu magnitudinea 7,8 care a zdruncinat, luni, Turcia şi Siria din temelii este probabil unul dintre cele mai mortale din acest deceniu, şi a generat o ruptură de peste 100 km între plăcile Anatoliană şi Arabă.

Un material publicat de Reuters, relevă explicaţiile oamenilor de ştiinţă cu privire la tragicul eveniment, ce s-a întâmplat mai exact sub suprafaţa pământului şi la ce să ne aşteptăm în urma lui.

Unde a fost epicentrul

Potrivit sursei citate, epicentrul a fost la aproximativ 26 km est de oraşul turc Nurdagi, la o adâncime de aproximativ 18 km, pe falia Anatoliană de Est. Cutremurul a provocat unde de energie spre nord-est, aducând devastări în centrul Turciei şi în Siria.

Seismologii afirmă că, de-a lungul secolului XX, falia Anatoliană de Est a produs puţine activităţi seismice majore.

"Dacă ne-am baza doar pe cutremurele (majore) care au fost înregistrate de seismometre, ar arăta mai mult sau mai puţin goală", a declarat Roger Musson, cercetător asociat onorific la British Geological Survey.

Doar trei cutremure au înregistrat peste 6,0 grade pe scara Richter din 1970 încoace în zonă, potrivit U.S. Geological Survey. Însă în 1822 un cutremur de 7,0 a lovit regiunea, ucigând aproximativ 20.000 de persoane.

Cât de grav a fost cutremurul

În medie, există mai puţin de 20 de cutremure cu magnitudinea peste 7,0 în orice an, ceea ce face ca evenimentul de luni să fie grav.

În comparaţie cu cutremurul de 6,2 care a lovit centrul Italiei în 2016 şi a ucis aproximativ 300 de persoane, cutremurul din Turcia-Siria a eliberat de 250 de ori mai multă energie, potrivit lui Joanna Faure Walker, şefa Institutului pentru reducerea riscurilor şi dezastrelor de la University College London.

Doar două dintre cele mai mortale cutremure din 2013 până în 2022 au avut aceeaşi magnitudine ca seismul de luni.

Care au fost cauzele unei intensităţi atât de mari

Falia Anatoliană de Est este o falie de alunecare. În aceasta, plăcile de rocă solidă se împing una împotriva celeilalte de-a lungul unei falii verticale, acumulând tensiuni până când una dintre ele alunecă în cele din urmă într-o mişcare orizontală, eliberând o cantitate imensă de tensiune care poate declanşa un cutremur.

Falia San Andreas din California este probabil cea mai faimoasă falie de alunecare a plăcilor din lume, oamenii de ştiinţă avertizând că un cutremur catastrofal este aşteptat de mult timp.

Ruptura iniţială a cutremurului din Turcia-Siria s-a declanşat la o adâncime relativ mică.

"Zguduirea la suprafaţă solului a fost mai severă decât în cazul unui cutremur mai adânc de aceeaşi magnitudine la sursă", a declarat David Rothery, un geosavant planetarist la Open University din Marea Britanie.

Ce fel de replici ar putea urma

La 11 minute după cutremurul iniţial, regiunea a fost lovită de o replică cu magnitudinea de 6,7 grade. Un cutremur cu magnitudinea 7,5 a avut loc câteva ore mai târziu, urmat de un alt seism de 6,0 grade după-amiază.

"Ceea ce vedem acum este că activitatea se răspândeşte la falii vecine. Ne aşteptăm ca seismicitatea să continue pentru o vreme", a declarat Musson.

După evenimentul mortal din 1822, replicile au continuat şi în anul următor.

Care ar putea fi bilanţul final al victimelor

Cutremure de magnitudini similare în zone populate au ucis mii de oameni. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 din Nepal din 2015 a făcut aproape 9.000 de victime.

"Nu va fi bine. Va fi de ordinul miilor şi ar putea fi de ordinul zecilor de mii", a spus Musson.

Din cauza vremii reci de iarnă, a adăugat el, oamenii prinşi sub dărâmături au mai puţine şanse de supravieţuire.

Vă invităm să urmăriţi materialul video

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură