De ce în Australia sunt sacrificate mii de cămile, prin împuşcare, din elicoptere

Lunetişti profesionişti vor trage din elicoptere în animalele sălbatice, care se înghesuie în iazuri să-şi potolească setea. În ţară există 1,2 milioane de cămile non-domestice, a căror populaţie se dublează la fiecare 9 ani.
Cămilele au fost aduse în Australia în secolul XIX şi de atunci au devenit sălbatice.
Cămilele au fost aduse în Australia în secolul XIX şi de atunci au devenit sălbatice. (Getty Images)

Autorităţile australiene au început să sacrifice până la 10.000 de cămile sălbatice şi dromaderi, a căror populaţie a crescut în mod necontrolat şi care, pentru a-şi potoli setea, pun în pericol comunităţile aborigene din deşert în timpul uneia dintre cele mai grave secete care a lovit Australia.

Popoarele aborigene din rezervaţia Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) "nu pot gestiona amploarea numărului de cămile care se adună (în jurul surselor de apă) în condiţii de secetă", se arată într-un comunicat emis de Ministerul Mediului şi al Apelor din statul din Australia de Sud.

Potrivit unui comunicat al Comitetului Executiv al APY, echipe profesioniste de lunetişti vor trage în animalele sălbatice din elicoptere, într-o operaţiune care este programată să dureze cel puţin cinci zile.

Aproximativ 10.000 de cămile şi dromaderi din sălbăticie se îndreaptă către sursele de apă disponibile pentru populaţiile aborigene din zonă, astfel încât le afectează infrastructurile şi pun în pericol familiile şi comunităţile, pe lângă faptul că reduc apa necesară animalelor domestice.

Multe dintre aceste animale mor de sete sau se înghesuie şi se luptă între ele pentru accesul la apă şi, potrivit declaraţiei Ministerului, „în unele cazuri, corpurile animalelor au contaminat surse importante de apă şi zone culturale”, care sunt de o importanţă vitală pentru aborigeni, al căror mod de viaţă şi spiritualitate sunt strâns legate de locurile lor sacre.

Administratorul APY, Richard King, a declarat pentru ABC că în momentul în care cămilele se vor apropia de apă vor fi ucise. „Asta ne oferă o ocazie de a le vâna atunci când sunt împreună, pentru că, de obicei, se deplasează prin deşert în turme mai mici. Aşadar, momentul în care sunt toate împreună este un moment bun pentru a le sacrifica şi a reduce numărul unora dintre animalele care distrug o parte a vegetaţiei noastre autohtone”, a spus el.

Potrivit portalului Camelscan, în Australia există până la 1,2 milioane de cămile sălbatice, a căror populaţie se dublează la fiecare 9 ani, locuieşte pe o suprafaţă de 3,3 milioane de kilometri pătraţi şi provoacă daune economice anuale de aproximativ 10 milioane de dolari australieni (6,1 milioane de euro sau 6,8 milioane de dolari).

Nu este prima dată când mii de animale sălbatice cum ar fi cămilele sau caii, care nu sunt specii endemice în Australia, sunt sacrificate deoarece adesea reprezintă un pericol pentru ecosistem şi speciile native, care de obicei sunt de dimensiuni mici şi includ foarte puţine animale carnivore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură