De ce preţurile tot continuă să crească? Profesor de economie mondială vine cu explicaţii

Supermarket (Epoch Times România)
Ana Ion
13.08.2024

De ce scumpirile continuă, atât la detergenţi cât si la servicii medicale, alimente etc., cu toate că unele adaosuri sunt plafonate de guvern? Rata inflaţiei a ajuns la 5.42% iar preturile tot cresc, aceasta în condiţiile în care pe piaţa europeană unele preţuri sunt mai mici decât la noi.

Potrivit profesorului de economie mondială Cristian Năsulea, măsurile luate de guvern sunt una dintre cauze. Plafonarea, deşi pare în favoarea consumatorului, de fapt e împotriva lui, sustine specialistul, într-un dialog cu jurnalista Ioana Constantin, la B1TV. O altă cauză importantă derivă din perturbările din domeniul energetic.

Redăm mai jos dialogul:

Junalistă: Cum să interpretăm din nou această creştere? De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea zilele trecute că se aşteaptă ca inflaţia să crească, dar noi vedem în continuare cu toate eforturile guvernului, între ghilimele, că era clar că n-avea cum să dea roade, plafonarea asta a dus exact la scumpiri, în loc să ducă la măcar o temperare a preţurilor.

Cristian Năsulea: Exact aşa cum anticipaseră toţi specialiştii care au comentat măsurile care au fost luate de guvern. În momentul în care complici viaţa antreprenorilor, a mediului de afaceri, e normal ca această complicaţie instrumentară să se reflecte în preţ.

Deci indiferent ce fel de schemă se implementează, fie că e plafonarea adaosului ca la noi, sau plafonarea preţului cu totul ca în Ungaria, rezultatul este întotdeauna unul care este nociv pentru consumator.

Jurnalistă: La ce alte scumpiri să ne aşteptăm în perioada următoare? Pentru că noi suntem foarte dependenţi de importuri.

Cristian Năsulea: Problema ştiţi care este? Suntem într-o perioadă în care ar fi trebuit să vedem în continuare, pentru încă o lună, măcar câteva săptămâni, nişte preţuri uşor mai mici la anumite categorii de produse, care iată deja s-au scumpit. Lucrul ăsta vine cel mai probabil ca o consecinţă directă a perturbărilor din domeniul energetic.

La perturbările din domeniul energetic, mă refer aici evident la tot ce se întâmplă nou pe frontul din războiul dintre Ucraina şi Rusia, la ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, la asta se mai adaugă şi accizele pe care iarăşi Uniunea Europeană le-a crescut de la 1 iulie, ori toate aceste lucruri au pus o presiune pe zonă care se resimte de fapt în preţul tuturor produselor.

Acesta e motivul pentru care ar trebui să ne aşteptăm la scumpiri pe toată linia. Pentru că atunci când ţi se scumpeşte energia, costul acesta al energiei se va resimţi în absolut tot.

Junalistă: Dar energia asta în România, de ce totuşi se scumpeşte în ritmul ăsta? De ce avem preţuri...că tot am discutat, preţuri mai mari decât în multe state vestice? La un moment dat aveam cea mai mare scumpire din Uniunea Europeană.

Cristian Năsulea: Când vorbim de nivelul total al costului pentru energie, o chestiune foarte importantă pe care trebuie să o aveţi în vedere este că România a insistat, a persistat în a menţine acea schemă de plafonare şi compensare.

Deci avem nişte preţuri care sunt menţinute la un nivel artificial pe piaţă, în loc să fie lăsate să fluctueze liber în funcţie de cerere şi ofertă, de ce se întâmplă pe piaţa internaţională. Ceea ce pentru ţara noastră a însemnat pentru o perioadă menţinerea unor preţuri mai mari atunci când preţurile scăzuse pentru alte ţări unde piaţa liberă a fost lăsată să-şi facă treaba.

Aceasta este o chestiune, iar apoi de partea cealaltă nu ar trebui să ne comparăm cu state care nu sunt legate în piaţa europeană.

Noi ne bucurăm şi suferim împreună cu concetăţenii noştri europeni în momentul în care apar perturbări şi fluctuaţii pe piaţa europeană, ori această piaţă europeană este influenţată în continuare de problemele din Ucraina, de toate politicile Uniunii Europene pentru o decarbonizare accelerată, de Germania care vrea cu orice preţ să renunţe la reactoarele nucleare şi făcând acest lucru scumpeşte energia pentru toate ţările din Uniunea Europeană şi aşa mai departe, se adună nişte factori care fac să avem costuri mai mari, costuri în creştere care ajung să se reflecte în preţul de la raft pentru toate produsele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor