De ce se teme regimul chinez de 300 de semnături

Petiţia semnată de 300 de familii din satul Zhouguantun, provincia Hebei, cerând eliberarea lui Wang Xiaodong, un aderent Falug Gon deţinut de poliţie, a zguduit conducerea Partidului Comunist de la Beijing
Petiţia semnată de 300 de familii din satul Zhouguantun, provincia Hebei, cerând eliberarea lui Wang Xiaodong, un aderent Falug Gon deţinut de poliţie, a zguduit conducerea Partidului Comunist de la Beijing (The Epoch Times)

O petiţie semnată de 300 de ţărani chinezi a băgat frica în inimile oficialilor comunişti de nivel înalt.

Sătenii din satul Zhouguantun, situat în apropiere de oraşul Botou, în provincia Hebei, cunoscut acum ca şi „Curajosul 300”, au semnat în luna aprilie o petiţie prin care cereau eliberarea consăteanului lor, Wang Xiaodong. Wang este practicant Falun Gong.

Sătenii şi-au imprimat de asemenea pe petiţie degetul mare înmuiat în cerneală roşie şi au autentificat-o prin aplicarea ştampilei oficiale a şefului brigăzii de partid locale, atestând astfel faptul că aceasta este într-adevăr dorinţa întregului sat.

Atitudinea sătenilor a atras atenţia oficialilor de nivel înalt ai Partidului Comunist Chinez (PCC) care au privit-o ca nefiind o chestiune lipsită de semnificaţie. Pentru unii dintre ei, aceasta înseamnă o lovitură tocmai la baza puterii lor.

Recent, răspunzând solicitării sătenilor, biroul procurorului a returnat cazul lui Wang Xiaodong, Biroului securităţii publice local pe motiv că nu există probe suficiente.

Mai mult, un avocat din Beijing şi-a exprimat dorinţa de a-l apăra pe Wang, potrivit unui raport anterior al Epoch Times.

Între timp, acei oficiali de partid şi entităţi implicate în mod direct în persecuţia Falun Gong au încercat să contracareze. Comitetul Afacerilor Politice şi Legislative (CAPL) local, un puternic şi nimicitor aparat al securităţii de stat, i-a hărţuit continuu pe sătenii care şi-au iscălit numele pe petiţie, încercând să îi forţeze să semneze o declaraţie în care să specifice că nu au semnat petiţia de bunăvoie.

S-a raportat de asemenea că sora lui Wang, Wang Xiaomei, a fost răpită în oraşul Cangzhou week-end-ul trecut.

Supunere

Trei sute de semnături pot să nu pară un număr mare, însă ele au îngrozit unele cadre comuniste. Care sunt implicaţiile asupra acestora? Aceasta este problema esenţială.

Înainte de toate, cele 300 de semnături nu numai că au înspăimântat oameni precum Zhou Yongkang, şeful CAPL care a jucat un rol cheie în persecuţia Falun Gong, însă întreaga conducere este înspăimântată în diferite grade, după cum ei aparţin facţiunii „cu mâinile pătate de sânge” sau nu.

Dacă nu ne punem în pielea acestor oficiali comunişti, gradul în care aceştia sunt şocaţi pur si simplu nu poate fi înţeles.

Când se vorbeşte despre “putere”, chinezii obişnuiţi o asociază cu impunătoarele clădiri guvernamentale, cu funcţionarii care îi înconjoară pe oficiali în vizitele interne şi în cele în străinătate, cu armele şi cu ordinele în stil comunist publicate în ziarele de propagandă.

Dar nu acestea sunt sursa adevărată a puterii oficialilor chinezi. Când liderii comunişti chinezi vorbesc despre putere, asta are de-a face mai mult cu controlul minţilor decât cu bogăţia materială. Puterea stă în minţile oamenilor. Cheia puterii regimului stă în puterea sa de a controla minţile oamenilor şi în a câştiga supunerea acestora. Atunci când oamenii vor refuza să se supună, puterea se va risipi.

Nesupunere

În prezent, Partidul Comunist Chinez nu mai forţează oamenii să se supună şi să fie de acord cu el, cum a făcut odată, şi a devenit ceva comun ca oamenii să nu se mai supună Partidului în minţile lor. Controlul ia acum o altă formă, aceea de a preveni ca nesupunerea la nivel mental să se transforme în acţiune. Aceasta este esenţa politicii PCC de menţinere a stabilităţii.

De fapt, gândurile şi acţiunile nu pot fi privite separat. Cu alte cuvinte, nesupunerea mentală se va transforma în cele din urmă în acţiune.

PCC înţelege că nu este posibil să elimini total actele de nesupunere, însă el reuşeşte să-şi menţină baza. Atâta vreme cât baza sa este sigură, nu va pierde puterea. Drept rezultat, esenţa conducerii partidului unic al PCC se sprijină pe protejarea acestei puteri, iar Falun Gong este chestiunea decisivă în acest efort.

Provocarea 'Curajosului 300'

Unii oameni s-ar putea întreba de ce nu strângem semnături pentru probleme precum evacuările forţate, problemele de mediu şi corupţia? Nu vom fi oare capabili să strângem chiar mai multe semnături?

Însă aceste 300 de semnături au creat o adevărată provocare pentru PCC. Semnăturile, amprentele şi ştampila oficială a şefului de partid al satului reprezintă unitatea ce există în întreg satul. Pe lângă aceasta, Falun Gong este o zonă absolut interzisă, pentru controlul căreia PCC îşi foloseşte toate resursele.

Când oamenii se unesc şi provoacă chiar această zonă interzisă, aceasta simbolizează pierderea puterii de către PCC şi demonstrează refuzul oamenilor de a se mai supune de frică. Cum ar putea ca PCC-ului să nu îi fie frică?

Acei oficiali care au creat o atmosferă de frică sunt de fapt ei înşişi cei mai temători. Le este teamă că într-o zi oamenilor nu le va mai fi frică de ei, pentru ca aceasta este ziua în care ei îşi vor pierde baza. Din contră, o persoană fără frică, nu are nevoie să creeze o atmosferă de teroare pentru a controla oamenii din jurul său.

Ideologia comunistă reprezintă fostul tip de mentalitate, iar Falun Gong o reprezintă pe cea recentă.

În ultimul deceniu, una dintre strategiile pe care PCC le-a folosit pentru a încerca să nimicească Falun Gong, a fost aceea de a crea o atmosferă anti-Falun Gong care a indus ură şi frică şi de a face acest grup de oameni să pară izolaţi de restul.

Cu toate acestea cele 300 de semnături reprezintă un puternic semnal de alarmă pentru PCC, dovada că în satul Zhouguantun el a pierdut terenul în ceea ce priveşte persecuţia împotriva Falun Gong. Atmosfera de frică faţă de campania anti-Falun Gong nu mai există.

Astăzi, oamenii din Zhouguantun s-au ridicat pentru a proteja un practicant Falun Gong. Curând, oamenii din alte sate vor face acelaşi lucru.

Pentru oameni ca Zhou Yongkang, care poartă responsabilitatea crimelor persecuţiei, cele 300 de semnături reprezintă un apel la justiţie şi la incriminarea lor.

Pentru alţi oficiali, este o nouă şansă de a realiza că baza puterii PCC – construită pe frică – se scufundă. Cum colapsul final se apropie, există din ce în ce mai puţin timp pentru cei care trebuie să aleagă calea cea corectă.

Wen Zhao este un comentator politic chinez pentru Televiziunea New Tang Dynasty, care trăieşte în prezent în afară Chinei.

Nota editorului: Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor avea faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Facţiunea ce are mâinile pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul punerii în aplicare a persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe