De la muncă la moarte, un singur pas, sau cum se fabrică iPhone 6 (Video)

Iphone 6
Iphone 6 (Captură)

Material video pe pagina originală Epoch Times România.

BBC a prezentat recent imagini filmate cu camera ascunsă într-o fabrică din China unde se produc faimoasele iPhone 6 comercializate de Apple. Imaginile surprinse de britanici prezintă un tablou dezolant: oameni epuizaţi, cărora le cade bărbia în piept de oboseală şi care adorm în timp ce muncesc.

În pofida faptului că supraveghetorul le strigă că ar putea muri, căci, odată adormiţi ar putea cădea peste maşini, riscând să se electrocuteze, avertismentul nu are niciun efect. Oamenii sunt prea obosiţi pentru a se controla.

PEGATRON, compania care operează fabrica ce furnizează componente pentru Apple a promis că va investiga cele sesizate de BBC şi că va lua măsuri. Situaţia sesizată de BBC nu este însă nouă, şi nici promisiunile. Angajaţii chinezi care lucrează pentru APPLE muncesc mult peste 60 de oră/săptămână iar de-a lungul timpului mai mulţi muncitori, ajunşi la limita suportabilităţii, s-au sinucis.

De altfel, acesta nu este caz singular. Într-o piaţă a competiţiei acerbe unde corporaţiile se bat pentru fiecare cent la preţ, multe companii s-au orientat spre mână ieftină de lucru din China, adesea fără să se intereseze în ce condiţii lucrează cei ce produc lucruri pentru ei.

China are cea mai mare colonie de penitenciare din lume - o reţea de mai mult de 1.000 de închisori şi lagăre de muncă forţată secrete, cunoscută colectiv sub numele de "laogai". Utilizarea deţinuţilor din aceste închisori - la ceea ce unii specialişti numesc "sclavie sponsorizată de stat" - a fost creditată ca unul din factorii ce au contribuit la boom-ul economic al Chinei.

Exploataţi în condiţii inumane, milioane de prizonieri de conştiinţă, lucrează peste 14 ore pe zi pentru a face produse vândute apoi în toate ţările lumii. Mulţi dintre ei fac parte din grupuri persecutate de regimul comunist - creştini, tibetani, militanţi pentru drepturi civile şi nu în ultimul rând practicanţii mişcării spirituale Falun Gong, asupra căreia Beijing-ul duce o campanie de eradicare.

De la căşti şi beţigaşe pentru urechi, papuci de casă Homer Simpson, jucării de pluş şi până la tehnologie, multe dintre produsele făcute în China şi vândute sub eticheta unor branduri mai mult sau mai puţin celebre sunt făcute în condiţii greu de imaginat.

În lagărul de muncă Masanjia, de exemplu, deţinuţii cos "decoraţiuni de Crăciun destinate Coreii de Sud," dar, de asemenea, pilote care au fost etichetate ca ”Made în Italy”.

Masanjia este ilustrativ pentru modul în care regimul de la Beijing a organizat genocidul împotriva Falun Gong, practica spirituală persecutată în China începând cu anul 1999. Site-ul practicanţilor Falun Gong, Minghui.org, a publicat peste 8.000 de articole despre tortură, violuri şi hrănire forţată, care au avut loc în acest lagăr de muncă în ultimii 13 ani. Persecutarea Falun Gong merge, de altfel, până la recoltarea ilegală de organe, care sunt vândute apoi de către medicii militari sub oblăduirea statului chinez pe piaţa neagră a transplanturilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe