Dedolarizarea continuă: Şeful Băncii Mondiale susţine rivala AIIB

Preşedintele World Bank, Jim Yong Kim, 7 aprilie 2015
Preşedintele World Bank, Jim Yong Kim, 7 aprilie 2015 (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Banca Mondială plănuieşte să lucreze cu Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) pentru a lupta împotriva sărăciei şi pentru a finanţa proiecte de infrastructură. Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a declarat că Banca Mondială şi AIIB vor finanţa împreună proiecte individuale de infrastructură sau vor lucra asupra integrării regionale.

Luând cuvântul marţi la Centrul din Washington pentru Studii Strategice şi Internaţionale, Kim a declarat: “Cu standardele de mediu şi de guvernare necesare, AIIB şi Noua Bancă de Dezvoltare (înfiinţată de ţările BRICS) au potenţialul de a deveni forţe noi puternice în privinţa dezvoltării economice pe pieţele ţărilor sărace şi a celor aflate în curs de dezvoltare.”

Peste 50 de ţări, printre care Germania, Franţa şi Marea Britanie, s-au alăturat iniţiativei chineze, iar statutul de membru al Germaniei a fost aprobat oficial la începutul lunii. AIIB plănuieşte să investească 100 de miliarde de dolari în proiecte de infrastructură în diverse ţări asiatice. Jumătate din acea sumă a fost deja acoperită de China.

Noua bancă plănuieşte să îşi înceapă operaţiunile la sfârşitul acestui an.

Naţiunile în curs de dezvoltare din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) lucrează la rândul lor asupra unei instituţii financiare de dezvoltare, dar au existat unele neînţelegeri în privinţa finanţării şi managementului.

“Voi face tot ce îmi stă în putere să găsesc modalităţi inovative pentru a lucra cu aceste bănci”, a declarat Kim. “Deciziile pe care le vom lua în acest an şi alianţele pe care le formăm în anii următori ne vor ajuta să determinăm dacă avem o şansă în atingerea scopului nostru: înlăturarea sărăciei extreme în doar 15 ani.”

Kim a declarat că plănuieşte să discute cu oficialii chinezi săptămâna viitoare, în timpul întâlnirilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale, pentru a analiza această colaborare.

Statele Unite, Canada şi Japonia nu s-au alăturat AIIB iar cererea Coreei de Nord a fost respinsă.

Guvernul american a declarat că susţine proiectele de co-finanţare cu AIIB şi instituţiile existente, precum Banca Mondială şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare, cu scopul de a asigura aplicarea de precauţii corespunzătoare pentru protejarea mediului şi a oamenilor ce ar putea fi afectaţi de diverse proiecte.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe