Delegaţii de la reuniunile politice au captat atenţia mass-media din China


Jackie Chan, a fost înconjurat de reporteri, pe fondul prezenţei lui CPPCC
Jackie Chan, a fost înconjurat de reporteri, pe fondul prezenţei lui CPPCC (STR / AFP / Getty Images)

Pe măsură ce un mare 'conclav' politic are loc la Beijing, delegaţii influenţi au fost în lumina reflectoarelor la ceremonia de deschidere a reuniunii corpului consultativ al Partidului Comunist.

Conferinţa Politică Consultativă a Poporului Chinez (CPCPC) se întruneşte anual în paralel cu Congresul Naţional al Poporului (CNP); împreună ele sunt cunoscute sub numele de "cele două reuniuni".

Potrivit presei oficiale chineze, peste 60 la sută din noii 2.200 de delegaţi la CPCPC nu sunt membri ai Partidului Comunist. Ei includ celebrităţi şi personalităţi publice, cum ar fi jucătorul de baschet Yao Ming şi laureatul Nobel pentru literatură Mo Yan.

Peste 1.700 de jurnalişti mişunau în jurul delegaţilor influenţi când aceştia au intrat Marea Sală a Poporului, încercând să găsească noi ştiri cu subiecte sensibile.

Guvernul central a emis recent "Cinci Orientări Noi" de combatere a preţurilor locuinţelor, care includ restricţii privind casele mari, subvenţiile şi ratele de creditare pentru oraşele cu preţuri imobiliare foarte mari, precum şi un impozit de 20 la sută pe câştigurile de capital. Mulţi sunt îngrijoraţi că astfel de politici ar putea creşte costurile de tranzacţionare ale caselor existente.

Ministrul locuinţelor Jiang Weixin a fost interogat de jurnalişti când a ieşit de la o sesiunea de discuţii.

"Politicile abia au fost gândite şi trebuie să aşteptăm o perioadă de timp până când acestea vor fi puse în aplicare."

"Uitaţi-vă! Am încărunţit: parţial din cauza preţurilor locuinţelor şi parţial din cauza voastră, a reporterilor", a adăugat el.

Problema industriei produselor lactate din China, afectată de scandaluri, a fost un alt subiect de discuţie.

Pan Gang, preşedintele consiliului de administraţie al firmei de lactate Yili, a fost şi el înconjurat de jurnalişti. Yili a fost implicat în scandalul cu melamină din 2008, când şase copii au murit şi mulţi alţii au suferit intoxicaţii alimentare, aspect ce a dus la o retragere ulterioară a produselor contaminate şi la scuze publice din partea Yili.

Yili a retras o parte dintre laptele praf pentru copii în luna iunie a anului trecut, după ce la un control al calităţii au fost găsite niveluri "neobişnuite" de mercur.

Atunci când a fost chestionat în legătură cu acest subiect, Pan a răspuns: "Aceste probleme interne cu laptele praf sunt practic identice cu cele care au avut loc pe plan internaţional. Standardul de producţie a laptelui praf din China este cel mai strict din lume".

Starul kung fu Jackie Chan a fost şi el abordat de reporteri. Un reporter a scris pe Weibo: "Aceasta este prima dată când l-am văzut pe Jackie Chan şi m-am simţit bine. Pentru că erau atât de mulţi reporteri acolo, el le-a reamintit tuturor să fie atenţi pe unde păşesc şi să aibă grijă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe