Democraţia repudiată / Vrei să previi un război civil? Reglementează social media

Pictograme de platforme social media într-un dispozitiv mobil.
Pictograme de platforme social media într-un dispozitiv mobil. (Pixabay/Pexels)

Într-o democraţie liberală, oamenii au dreptul de a exprima opinii greşite, urâte şi, uneori, rele - şi o fac adesea. Dar acest lucru nu înseamnă că corporaţiile au dreptul să exploateze aceste opinii pentru profit şi, în acest proces, să contribuie la fracturarea societăţilor şi să dăuneze statului de drept, a susţinut un important politolog într-un articol din Business Insider.

În cartea sa din 2022, "How Civil Wars Start: And How to Stop Them", Barbara F. Walter, profesoară la Universitatea California San Diego, a descris social media contemporană ca fiind o binecuvântare pentru "antreprenorii etnici": cei care alimentează resentimentele în rândul unui grup dominant care se teme că puterea sa se pierde în faţa schimbărilor demografice şi politice.

În Malaezia, de exemplu, Facebook a fost folosit de astfel de demagogi pentru a contribui la incitarea la genocid împotriva minorităţii Rohingya din această ţară, care a fost descrisă ca fiind criminală şi violatoare în conţinuturi devenite virale.

Vorbind cu jurnalista Farai Chideya într-un interviu difuzat de The 92nd Street Y, un centru al comunităţii evreieşti din New York, Walter a declarat că, în Statele Unite, discursul instigator la ură este în general protejat de Primul Amendament. Dar ea a susţinut că firmele de tehnologie nu au acţionat ca nişte administratori simpli şi neutri ai pieţei publice digitale.

Barbara F. Walter contestă modul în care reţelele de socializare acţionează pentru a recomanda conţinut utilizatorilor şi pentru a-i menţine implicaţi mai mult timp, precum şi ceea ce ea spune că este rolul lor în amplificarea comentariilor incendiare.

Aceasta susţine în cartea sa şi a explicat într-un interviu din 2021 că "oamenii tind să 'placă' informaţiile care le ating emoţiile, iar acestea tind să fie lucruri care îi fac să fie furioşi, indignaţi, plini de resentimente. Iar ceea ce fac motoarele de recomandare nu este doar să recomande mai multe materiale de acest gen, ci şi mai multe materiale care sunt şi mai extreme".

Abordarea acestui aspect, a spus ea, este o necesitate.

"Oamenii mă întreabă: 'Care este cel mai simplu lucru pe care Statele Unite l-ar putea face pentru a reduce riscul de război civil?'. Iar răspunsul meu este întotdeauna acelaşi: reglementaţi social media", a spus Walter.

În SUA, democraţia este uşor mai puternică decât era acum doi ani pe vremea aceasta, a spus Walter - nu pentru că vreuna dintre instituţiile sale ar fi mai puternică, ci pur şi simplu pentru că la Casa Albă nu locuieşte cineva care nu ţine cont de rezultatul unor alegeri democratice. Dar este "foarte vulnerabilă la un regres dacă cineva ca [fostul preşedinte Donald Trump] ar fi ales din nou", a spus ea.

Aceasta susţine că Trump s-a folosit de reţelele sociale nu doar pentru a câştiga puterea, inclusiv prin incitarea nativistă împotriva imigranţilor mexicani şi prin cererile cu tentă rasistă de a vedea certificatul de naştere al fostului preşedinte Barack Obama, ci şi pentru a încerca să păstreze puterea odată ce a fost pe punctul de a o pierde. Vladimir Putin din Rusia, prin intermediul serviciilor sale de informaţii şi al proprietăţilor media de stat, a folosit, de asemenea, reţelele sociale pentru a-şi urmări propria agendă antidemocratică.

"Dacă Putin ar fi vrut să slăbească cumva Franţa, Germania, Marea Britanie, Statele Unite - nu ar fi putut face acest lucru în alt mod decât pe uşa din spate, prin intermediul social media.

Şi atât timp cât social media este nereglementată, el are acces uşor pentru a încerca să divizeze aceste ţări şi să submineze sprijinul pentru democraţie acolo", a susţinut Walter.

Walter a continuat: "Ştim, de asemenea, că ascensiunea facţiunilor etnice, a crimelor motivate de ură, a violenţei politice, toate acestea au fost urmărite nu numai de ascensiunea internetului şi a social media ca sursă principală de ştiri, ci şi de algoritmii pe care i-au dezvoltat marile companii de tehnologie."

Răspunsul nu este cenzura, a susţinut ea.

"Lăsaţi oamenii să pună ce vor pe reţelele sociale. Dar nu permiteţi companiilor de tehnologie, în încercarea de a-i ţine pe oameni angajaţi pe dispozitivele lor cât mai mult timp posibil, să împingă cele mai extreme materiale în mâinile oamenilor", a spus Walter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii