Denunţ penal. PAS acuză democraţii că oferă "pomeni electorale" alegătorilor

Coruperea alegătorilor prin oferirea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite sau nu drepturile electorale reprezintă, conform Codului Penal al R.Moldova, infracţiune şi se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare.
Produse alimentare la unul din sediile PD
Produse alimentare la unul din sediile PD (unpaspentru.md)

Membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au depus, vineri 14 decembrie, două sesizări la Procuratura Anticorupţie şi la Inspectoratul General al Poliţiei cu privire la acţiuni de corupere a alegătorilor. Potrivt PAS, în acţiunile de corupere a alegătorilor ar fi implicaţi chiar demnitari şi membri ai Partidului Democrat.

Membrii PAS au ţinut să menţioneze că totul ar fi pornit de la publicarea la 12 decembrie, în jurul orei 14.00, pe pagina de Facebook a Partidului Democrat din sectorul Botanica, municipiul Chişinău (PDM Botanica), a unui anunţ de unde în mod cert ar rezulta oferirea de către organizaţia respectivă a unor ”pomeni electorale”.

Mai mult decât atât, PAS a menţionat că anunţul era însoţit de patru poze în care apăreau mai multe produse alimentare, precum şi persoane care fie au oferit, fie au recepţionat respectivele produse alimentare.

„Conform art.1811 din Codul Penal al Republicii Moldova, coruperea alegătorilor, adică oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite sau să nu îşi exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor parlamentare, prezidenţiale, locale ori în cadrul referendumului reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare”, se arată într-un comunicat PAS.

În prima sesizare adresată Procuraturii Anticorupţie, fracţiunea politică PAS a solicitat investigarea implicării în acest caz a preşedintelui organizaţiei de sector Botanica a Partidului Democrat, deputat în Parlament, Alexandr Bannicov, întrucât în calitatea sa de conducător al organizaţiei, ar fi puţin probabil să nu fi coordonat sau, cel puţin, să nu fi fost cunoscut despre comiterea de către membrii organizaţiei sale a infracţiunii penale.

În cea de-a doua sesizare adresată Inspectoratului General al Poliţiei, PAS a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor care au comis nemijlocit infracţiunea de corupere a alegătorilor.

„Calificăm ca fiind total ipocrită poziţia Partidului Democrat, care, pe de o parte, ne învinuieşte de încălcarea legislaţiei electorale pentru distribuirea unor pliante informative, iar, pe de altă parte, împarte pomeni electorale comiţând prin aceasta infracţiuni penale.

De asemenea, este de neînţeles cum acest partid politic are tupeul să propună altor concurenţi electorali, inclusiv PAS-ului şi Platformei DA, semnarea unor coduri de etică şi conduită prin care toţi să se angajeze să ducă o campanie electorală curată şi în conformitate cu legea”, au conchis membrii PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe