Departament de cercetare al Huawei, cu sediul în SUA, s-a separat "pe tăcute" de companie

(John Macdougal/AFP/Getty Images)

Departamentul de cercetare al companiei chineze în telecomunicaţii Huawei Technologies cu sediul în SUA, Futurewei Technologies Inc., a luat decizia să-şi separe operaţiunile de compania mamă de când guvernul american a plasat Huawei, în luna mai, pe o listă neagră, potrivit declaraţiilor a două persoane familiare cu această problemă, potrivit Reuters.

Futurewei a interzis accesul angajaţilor Huawei în sediul său, a mutat angajaţii Futurewei într-un nou sistem IT şi le-a interzis acestora să folosească numele sau logo-ul Huawei în comunicaţii, a declarat un angajat al Futurewei pentru Reuters, cerând să rămână anonim. Huawei va continua totuşi să deţină Futurewei, a adăugat angajatul.

Milton Frazier, consilierul general al Futurewei, a refuzat să comenteze separarea sau strategia din spatele ei, direcţionând întrebările către Chase Skinner, purtător de cuvânt al Huawei. Skinner nu a răspuns întrebărilor legate de acest demers.

Divizarea operaţiunilor, care nu a fost raportată anterior, are loc în condiţiile în care multe universităţi americane au suspendat parteneriatele de cercetare cu Huawei, ca răspuns la acuzaţiile formulate de guvernul SUA că gigantul chinez reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Multe universităţi îşi reconsideră, de asemenea, parteneriatele şi cu alte companii chineze.

De altfel, acuzând în repetate rânduri Huawei că instalează backdoors (uşi secrete) în produsele sale pentru a ajuta activităţile de spionaj ale Beijingului - acuzaţie negată atât de companie, cât şi de guvernul chinez -, Washingtonul a interzis utilizarea în SUA a tuturor echipamentelor companiei hi-tech chineze şi a interzis companiilor americane să-i vândă acesteia tehnologii şi programe. În prezent, Huawei contestă în instanţă decizia Casei Albe.

Huawei este unul dintre cei mai mari producători de echipamente de telecomunicaţii din lume. În luna mai, Departamentul Comerţului al SUA a plasat compania chineză pe o aşa-numită “listă a entităţilor” care include organizaţii ce reprezintă riscuri pentru securitate. Anterior, Departamentul de Justiţie a depus plângere împotriva companiei, acuzând-o de furt de secrete comerciale şi alte infracţiuni.

Futurewei are sute de angajaţi în birourile sale din Silicon Valley şi în zonele mai mari din Seattle, Chicago şi Dallas, potrivit paginilor de Linkedin ale unora dintre angajaţii săi. Futurewei a înregistrat peste 2.100 de patente în domenii precum telecomunicaţii, reţele celulare 5G şi tehnologii video şi pentru camere de filmat, potrivit datelor publicate de U.S. Patent and Trademark Office (Biroul pentru Patente şi Mărci Înregistrate al SUA).

Până acum, operaţiunile Futurewei nu au putut fi în mare parte separate de operaţiunile Huawei, a precizat un angajat Futurewei. De asemenea, firma nu a avut nici măcar un brand separat sau un website propriu, a susţinut angajatul, adăugând că membrii personalului Futurewei deseori s-au identificat ca fiind angajaţi Huawei.

Ambele companii au desfăşurat o gamă variată de parteneriate pentru cercetare şi programe pentru burse cu universităţile din SUA.

Anul trecut, 26 de membri ai Congresului SUA au trimis o scrisoare secretarului pentru educaţie Betsy Devos, avertizând că parteneriatele Huawei cu cel puţin 50 de universităţi americane “ar putea reprezenta o ameninţare semnificativă la adresa securităţii naţionale”.

Temerile se referă la faptul că Huawei foloseşte parteneriatele cu universităţile pentru a colecta cercetări în domenii precum inteligenţă artificială, telecomunicaţii şi robotică, care ar putea fi folosite în operaţiuni de hacking sau spionaj sau pentru a acorda un avans companiilor chineze în faţa companiilor rivale americane.

Mişcarea iniţiată de Futurewei are loc după ce administraţia SUA a încercat să îşi determine aliaţii să nu permită companiei Huawei să participe la construirea reţelelor 5G, invocând temeri privind subminarea securităţii naţionale.

În plus, după includerea Huawei pe lista neagră a Casei Albe, companii hi-tech americane precum Google, al cărui sistem de operare Android este folosit de telefoane mobile Huawei, şi Microsoft şi-au suspendat legăturile cu compania chineză.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe