Deportarea de catre Rusia a unei mame ce practica Falun Gong este ‘rusinoasa,’ sustin demonstrantii

Canadienii protesteaza impotriva deportarii de catre Rusia a unei refugiate politice din China, protejata de O.N.U., si a fiicei ei. Un astfel de protest a avut loc vineri in fata consulatului rusesc din Toronto, Canada, 30 martie 2007.
Canadienii protesteaza impotriva deportarii de catre Rusia a unei refugiate politice din China, protejata de O.N.U., si a fiicei ei. Un astfel de protest a avut loc vineri in fata consulatului rusesc din Toronto, Canada, 30 martie 2007. (Jan Jekielek / The Epoch Times)

WASHINGTON, D.C. & TORONTO - Demonstrantii s-au adunat vineri in fata misiunilor diplomatice ale Rusiei din Toronto si Washington D.C. dupa ce guvernul rus a deportat o refugiata politica din China protejata de O.N.U. impreuna cu fiica ei.

Autoritatile chineze le-au retinut pe Ma Hui si fiica ei de 8 ani Ma Jing Jing din St. Petersburg, ambele practicante Falun Gong, imediat dupa sosirea lor in China la 29 martie. Jing Jing a fost mai tarziu trimisa la casa surorii lui Ma, dar nu se stie unde se afla inchisa Ma.

“Sa iei o femeie si fiica ei de 8 ani, sa le trimiti ilegal in China stiind ca vor infrunta persecutia, este ceva fara de constiinta, rusinos si condamnabil,” a declarat actor-scriitor-regizorul Michael Mahonen, care a reprezintat Asociatia Falun Dafa Canada la protestul din Toronto.

Miscarea Rusiei a ignorat acordurile internationale, conform carora refugiatii se afla sub protectia Inaltei Comisii O.N.U. pentru Refugiati.

“Este un pas imens inapoi pentru Rusia, in termeni ai natiunii democratice. Cred ca guvernul rus ar trebui sa-si asume responsabilitatea,” a declarat Mahonen.

Demonstrantii au sunat la autoritatile ruse pentru a dezaproba repatrierea fortata, care a venit in ajunul vizitei presedintelui chinez Hu Jintao in Rusia.

“Sa nu credeti ca puteti oferi oameni spirituali drept jertfa unei dictaturi,” a declarat Court Pearman, 30 de ani, din Washington D.C. Pearman a declarat ca a fost surprins de aceasta miscare si ca se teme pentru de soarta dnei Ma.

Grupul american de sustinere al Falun Gong, Centrul de Informatii al Falun Dafa (www.faluninfo.net), atrag atentia spre rapoartele care confirma moartea in urma persecutiei a peste 3.000 de practicanti Falun Gong incepand cu 1999. Grupul considera ca numarul actual de decese este mult mai mare dar informatiile lipsesc datorita controlului strans al informatiei in China. Un anumit numar de organizatii independente pentru drepturile omului precum Amnesty International au documentat persecutia pe scara mare a practicantilor Falun Gong.

Aceasta deportare a venit in mijlocul a cateva zeci de arestari ale altor practicanti Falun Gong, desi nu au aparut de atunci rapoarte privind alte deportari. La 25 si 26 martie, aproape 30 de practicanti Falun Gong au fost retinuti de ofiterii rusi de politie. Ei au protestat impotriva persecutiei Falun Gong in fata ambasadei chineze din Moscova cand Hu Jintao si delegatia sa chineza au sosit in Rusia. Ei au fost retinuti la ordinele delegatiei chineze care s-a plans de prezenta lor. Toti au fost eliberati in cele din urma.

In Toronto, dupa protest, Mahonen a transmis Consulatului rus din Toronto o scrisoare de protest impotriva “deportarii ilegale”. La sosirea la consulat, toata mass media prezenta a fost imediat alungata de oficialii consulatului. Demonstrantii din Washington au declarat ca ei au trimis prin fax si email scrisori la diferiti membri ai ambasadei ruse, dar nu au primit niciun raspuns.

Ambasada Rusa din Washington nu a avut nici un comentariu imediat referitor la proteste. Li Ding, 33 de ani, din Vienna, Virginia, a declarat ca a incercat de multi ani sa se intalneasca cu oficialii ambasadei ruse pentru a discuta despre incalcarile drepturilor practicantilor Falun Gong in China dar a fost refuzat mereu.

Mahonen, care a regizat Sandstorm, un film din 2003 care prezinta persecutia practicantilor Falun Gong in China, sustinte ca decizia Rusiei de a deporta practicantii este in particular ciudata, tinand cont de istoria tarii.

“Rusia ar trebui sa stie mai bine. Vreau sa zic, ei au indurat comunismul, au indurat represiunea. Au avut multe milioane de cetateni nevinovati ucisi de catre regimul comunist anterior,” a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii