Deputat liberal atacă PSD: OUG 114 măreşte taxele şi impozitele locale prin încălcarea Constituţiei

Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei"
Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei" (Epoch Times)

Deputatul liberal Bogdan Huţucă a declarat luni, într-un comunicat de presă, că Guvernul încalcă o serie de principii constituţionale din cauza faptului că OUG 114 obligă autorităţile locale să mărească taxele şi impozitele locale la maximul acceptat de lege, în acest fel ignorând “principiul autonomiei locale”.

Liberalul a precizat că, potrivit legii, “fiecare autoritate locală are posibilitatea de a indexa impozitele şi taxele locale cu indicele de inflaţie”.

“Majoritatea oraşelor şi comunelor din ţară nu fac acest lucru pentru a proteja cetăţenii, cu atât mai mult cu cât nu există nicio repercusiune. OUG 114 a schimbat însă acest lucru şi stabileşte că, dacă consiliile locale nu cresc taxele şi impozitele locale cu indicele inflaţiei, atunci pentru acestea se aplică nivelurile maximale din lege. Codul fiscal oferă autorităţilor locale o marjă între care pot stabili anumite impozite locale, de exemplu în cazul clădirilor pot fi între 0.08% şi 0.2% din valoarea impozabilă. Ordonanţa pesedistă îi obligă acum pe toţi să se ducă la 0.2 chiar dacă impozitele pe care le votaseră erau mult mai mici. Astfel, românii ar putea plăti mai mult de dublu faţă de cât plăteau”, a punctat Huţucă.

Deputatul a acuzat PSD-ul că a apelat la o “golănie”, afirmând că pesediştii “au venit cu OUG 114 pe 29 decembrie, iar până la sfârşitul anului nu mai era nicio singură zi lucrătoare”.

“Ei bine, în OUG 114 se spune că, dacă consiliile locale nu cresc taxele şi impozitele în maxim trei zile, atunci se aplică nivelurile maximale. Chiar dacă ar fi vrut să facă acest lucru, consiliile locale nu au avut timpul necesar pentru a se întruni şi vota înainte de încheierea exerciţiului financiar, deoarece termenul era deja expirat. În mod evident, PSD-ALDE a urmărit să le crească taxele şi impozitele românilor fără să îşi asume însă acest lucru”, a declarat el.

Mai mult, conform liderului PNL Constanţa, OUG 114 ar încălca mai multe principii constituţionale.

“În concluzie, OUG 114 încalcă principiile constituţionale privind accesibilitatea şi previzibilitatea legii deoarece nu oferă autorităţilor locale timpul legal pentru a-şi regla conduita printr-un vot în consiliul local”, a mai precizat Huţucă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne