Deputat PAS: Moldova încă mai este „legată” şi depinde de sistemul electric sovietic

Energie electrică
Energie electrică (procuratura.md)

Din prima zi de guvernare, autorităţile de la Chişinău lucrează, potrivit deputatului Partidului Acţiune şi Solidaritate Radu Marian, la planul de obţinere a independenţei energetice a Republicii Moldova.

Acesta a menţionat într-o postare pe contul său de Telegram că a fost finalizat gazoductul Iaşi-Ungheni, s-a dat startul construcţiei liniei electrice Chişinău-Vulcăneşti care va lega Republica Moldova de sistemul electric din România, s-au creat rezerve de gaze naturale pentru prima dată în 30 de ani de la independenţă, a fost iniţiat procesul de construcţie a unei centrale moderne termoelectrice şi se creează condiţii pentru ca regenerabilele să producă 30 la sută din necesarul populaţiei în cel mult 2 ani.

„Din păcate, Moldova încă mai este ʻlegatăʼ şi depinde de sistemul electric sovietic. Acest sistem nu a fost modernizat sau schimbat de nicio guvernare precedentă. Trebuie să înţelegem că indiferent de unde cumpărăm electricitate, fie din România, fie din Ucraina, aceasta vine în casele noastre, în mare parte, prin nodul energetic de la Tiraspol.

Acest lucru se va schimba doar după ce va fi gata linia electrică Vulcăneşti-Chişinău, care se construieşte în prezent. Până atunci, preţul şi accesul la electricitate depind foarte mult inclusiv de discuţiile cu aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol, pentru că pe acolo trec fizic liniile electrice. Fie că ne place, fie că nu, trebuie să avem acest dialog pentru a asigura electricitate în ţara noastră”, se mai arată în mesajul deputatului PAS.

Acesta a mai punctat că atâta timp cât nu trăim într-o lume ideală, în care Moldova ar avea electricitate şi gaz propriu, trebuie să facem faţă unor constrângeri create timp de 30 de ani şi care nu se pot rezolva în câteva zile sau luni.

„Suntem responsabili de soarta a milioane de oameni şi avem datoria să asigurăm familiile din ţara noastră cu lumină şi căldură la preţuri cât mai accesibile. Oamenii vor plăti un preţ mai mic şi vor avea siguranţa zilei de mâine datorită deciziei de a semna contract cu MGRES”, scrie Radu Marian, în contextul deciziei autorităţilor de a transfera tot gazul rusesc primit de la Gazprom, către Tiraspol în schimbul unui preţ mai mic la energia electrică primită de la Cuciurgan.

Parlamentarul de la Chişinău a mai menţionat că autorităţile muncesc în continuare pentru a obţine independenţa energetică a Republicii Moldova.

„Vom face acest lucru cu cât mai puţină suferinţă din partea moldovenilor. În faţă avem 3 luni friguroase de iarnă, cu preţuri crescute la gaz şi energie electrică pe tot continentul european. Avem datoria să ne gândim şi la cei mai vulnerabili dintre noi, la cei pentru care orice creştere de preţ afectează viaţa normală, siguranţa familiei”, a conchis deputatul PAS.