Deputat PMP de Mureş: UDMR ţine captivi într-o lesă etnică maghiarii din România

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR (Epoch Times România)

În România nu ar trebui să existe o formaţiune politică pe criterii etnice aşa cum este UDMR-ul, a susţinut deputatul PMP de Mureş Marius Paşcan, duminică seară, la Realitatea PLUS. Mai mult, Paşcan a acuzat formaţiunea condusă de Kelemen Hunor că nu face nimic cu adevărat pentru cetăţenii maghiari de rând, ci doar „îi ţine captivi într-o lesă etnică” ceea ce e în defavoarea maghiarului de rând.

„Cei de la UDMR conduc de vreo trei decenii administraţia în judeţul Mureş, prin diverse combinaţii cu cei care au compus guvernările. Au avut miniştri, prim-viceprim-ministru, au avut poziţii cheie în care se puteau bate pentru ca judeţele Mureş, Harghita, Covasna şi zonele locuite cu populaţie maghiară să aibă de câştigat, să primenească. Nu vedeţi acest lucru pentru că nu-i interesează. Ei ţin captivi şi aici aş face un apel la maghiarul de rând, la omul de rând. Fără această captivitate pe care le-o oferă această lesă etnică pe care le-o oferă UDMR-ul, această uniune - căci nu-i putem spune ‘partid politic’, nu ar exista, nu ar avea niciun fel de raţiune de a fi. Aici este această captivitate în detrimentul şi în defavoarea lor pentru că îi ţin captivi, nu cunosc limba română, absolvă şcolile, aţi văzut că au solicitat să fie scoasă limba română de la bacalaureat, nu sunt capabili să intre într-o competiţie reală, la un concurs pentru un loc de muncă, şi acest lucru îi nedreptăţeşte, îi pune într-o situaţie de inferioritate. Eu sper să se trezească să vadă acest lucru”, a declarat Marius Paşcan.

Liderul PMP a mai opinat că maghiarii din România nu ar trebui să fie reprezentaţi de „un partid etnocentrist care mai mult le aduce deservicii”.

"Eu cred că, în primul rând, nu ar trebui să existe în România o formaţiune politică pe criterii etnice. Nu văd de ce să existe acest lucru. [...] Celelalte minorităţi sunt fidele, sunt loiale statului român, respectă Constituţia, legile ţării. Prin urmare, ar putea să facă asta şi maghiarii şi să aibă reprezentanţi, politicieni în toate formaţiunile politice. Nu trebuie să aibă un partid etnocentrist care mai mult le aduce deservicii şi asta se vede de trei decenii încoace. Nu creşte bunăstarea maghiarilor, deşi au fost reprezentaţi în guvernări repetate ale României, nu o duc mai bine", afirmă Paşcan.

Nu în ultimul rând, deputatul PMP de Mureş aminteşte despre un episod petrecut la congresul UDMR de anul trecut şi la care autorităţile române nu au reacţionat în vreun fel, respectiv când s-a hotărât ca „simbolul naţional al maghiarimii din România să fie drapelul Ungariei”. Pentru Marius Paşcan acest gest are conotaţii relevante privind intenţiile UDMR în ceea ce îi priveşte pe maghiarii din România.

„UDMR face parte din toate structurile statului român. V-aş reaminti că la Congresul UDMR de anul trecut, care s-a ţinut la Cluj, UDMR a adoptat ca simbolistică, în detrimentul Constituţiei României – ceea ce este revoltător şi nu a reacţionat statul român oficial prin instituţiile sale: România are o singură simbolistică recunoscută de Constituţia României şi care trebuie respectată de către toţi cetăţenii. Ei bine, la congresul UDMR, UDMR a hotărât cu unanimitate de voturi ca simbolul naţional al maghiarimii din România să fie drapelul Ungariei, iar acest lucru spune tot. Stindardul este drapelul sub care vor să îi anihileze şi pe cei din Transilvania şi dacă se poate să ignore limba statului român, simbolurile oficiale pe care oricum nu le recunosc”, a afirmat Marius Paşcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne