Deputat PNL acuză Consiliul Judeţean Satu Mare că direcţionează fonduri publice spre o fundaţie controlată de UDMR

Adrian Cozma
Adrian Cozma (Adrian Cozma / Facebook)
Ana Ion
24.04.2024

Deputatul PNL Adrian Cozma, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, acuză că instituţia condusă de preşedintele UDMR Pataki Csaba a direcţionat sume de la bugetul judeţului spre o fundaţie înfiinţată şi condusă de lideri UDMR.

În replică, şeful Consiliului Judeţean susţine că e vorba despre un proiect de tradiţie, Zilele Culturale Partium, finanţat anual indiferent de administraţie, şi că el nu are nicio legătură cu fundaţia, relatează G4Media.

Potrivit publicaţiei citate, este vorba despre trei proiecte finanţate din bani publici, în valoare totală de 150.000 de lei, dintre care cea mai mare finanţare este pentru Zilele Culturale Partium – 100.000 de lei.

”Fundaţia Identitas nu este altceva decât o mega-puşculiţă financiară a UDMR, prin care liderii Gabor şi Pataki se grăbesc să-şi facă publicitate electorală cu bani publici”, a susţinut Cozma, într-un comunicat de presă. El a declarat că Fundaţia Identitas a fost fondată de unii membri UDMR Satu Mare şi are sediul identic cu al UDMR Satu Mare, respectiv str. Mihai Viteazu nr. 10. Mai mult, susţine Cozma, datele de contact ale preşedintelui UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, inclusiv numerele de telefon, corespund cu cele ale Fundaţiei Identitas.

”Cel puţin în ultimii 8 ani de când conduce UDMR Satu Mare, pe semnătura domnului Pataki Csaba au fost dirijate sute de mii de lei către Fundaţia Identitas, organizaţie pe care acesta o administrează, cel puţin parţial, în sediul propriului aşa-zis partid. Fundaţia a fost creată de nimeni altul decât Varga Attila, judecător al Curţii Constituţionale”, a mai declarat Cozma.

În replică, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat pentru G4Media că fundaţia are sediul într-o clădire în care mai funcţionează şi filiala UDMR, dar şi alte organizaţii, toate plătind chirie către Primăria Satu Mare.

El a respins acuzaţiile de conflict de interese: ”Eu nu am nici o calitate în fundaţie, am fost administrator acum 17 ani. Nu există conflict de interese, finanţările de la Consiliul Judeţean au fost verificate şi răsverificate în fiecare an. E un eveniment iubit de sătmăreni, indiferent de naţionalitate, totul e transparent şi verificat, aplicăm strict legea, Curtea de Conturi a avut o singură observaţie, dar am câştigat în instanţă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor