Deputat PSRM cântă ode socialismului chinez: "China, o minune istorică modernă a lumii". Atrocităţile regimului comunist, ignorate

Conferinţa internaţională ”Noul concept de dezvoltare a Chinei, practica socialismului cu specific chinez”
Conferinţa internaţională ”Noul concept de dezvoltare a Chinei, practica socialismului cu specific chinez” (multimedia.parlament.md)

Socialistul Vlad Batrîncea, vicepreşedinte al Parlamentului, preşedintele Grupului de prietenie cu Parlamentul Chinei, a participat miercuri, 14 aprilie, la Conferinţa internaţională „Noul concept de dezvoltare a Chinei, practica socialismului cu specific chinez”, în calitate de spicher al evenimentului.

„Dezvoltarea economică chineză extraordinară este atractivă, inclusiv, pentru semnificaţia sa umanitară şi pentru că are o faţă umană. Aceasta urmăreşte bunăstarea oamenilor, o îmbunătăţire reală a calităţii vieţii, armonia între om şi ştiinţă, respect pentru cultură, istorie şi valori tradiţionale”, a declarat Batrîncea.

„Revoluţia în ştiinţă, tehnologiile avansate în inginerie şi infrastructură, explorarea spaţiului şi a oceanului, robotizarea şi aplicarea inteligenţei artificiale în economie - toate vorbesc despre China ca despre o minune istorică modernă a lumii”, a afirmat deputatul PSRM în discursul său.

În încheierea discursului său, Batrîncea a mulţumit poporului chinez şi Ambasadei Chinei în Moldova pentru decizia de a aloca Republicii Moldova 150 de mii de vaccinuri împotriva COVID-19. Deşi Batrîncea a punctat că ajutorul din partea Chinei ar veni necondiţionat şi gratuit, s-a putut observa că, de fapt, Republica Moldova a plătit pentru toate aşa-zisele donaţii venite din partea Republicii Populare Chineze.

În context, este de menţionat faptul că Partidul Comunist Chinez a intensificat o iniţiativă geopolitică a liderului comunist Xi Jinping - Centura şi drumul (BRI) - pentru extinderea influenţei politice prin investiţii în proiecte de infrastructură , o schemă ambiţioasă de comerţ şi infrastructură, în cadrul căreia Beijingul a făcut investiţii majore în porturi, drumuri, aeroporturi şi căi ferate în Asia, Africa şi unele zone ale Europei.

Pe lângă faptul că Beijingul forţează firmele străine să renunţe la secrete comerciale pentru a putea face afaceri cu China, proiectul generează datorii imense, guvernele rămânând îndatorate Beijingului. Unele naţiuni, precum Malaezia, au renunţat la intenţia de a se alătura proiectului.

Este cunoscut faptul că regimurile comuniste doresc să menţină controlul prin teroare, iar cel comunist chinez excelează în acest sens, fiind înregistrate numeroase abuzuri împotriva minorităţilor, dizidenţilor, a grupurilor care sprijină democraţia şi a grupurilor religioase sau de credinţă - în special creştini, tibetani, uiguri, mongoli. Una dintre persecuţiile cele mai brutale desfăşurate de Partidul Comunist Chinez este campania împotriva mişcării Falun Gong, o şcoală spirituală ale cărei valori - adevăr, bunătate şi toleranţă - sunt adânc înrădăcinate în cultura chineză tradiţională. Practicanţii acestei şcoli au ajuns să fie victimele unei industrii macabre de extragere forţată de organe.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluţie pe tema combaterii "turismului pentru transplant de organe", demers ce reprezintă o nouă lovitură pentru regimul comunist chinez, cunoscut pentru atrocităţile comise în acest domeniu împotriva propriilor cetăţeni.

Totodată, mulţi activişti şi politicieni occidentali acuză Partidul Comunist Chinez că foloseşte tortura, munca forţată şi sterilizări în masă împotriva minorităţilor etnice, îndeosebi uiguri - un milion de musulmani sunt arestaţi în lagăre în regiunea vestică a Chinei, Xinjiang, pe care regimul comunist a invadat-o în 1949.

Astfel, Parlamentul olandez a adoptat, la finele lunii februarie, o moţiune fără caracter obligatoriu, în care se subliniază că tratamentul minorităţii musulmane uigure în China echivalează cu un genocid, rezoluţia fiind prima de acest gen votată de un parlament european.