Deputaţi PAS: Dodon să se implice urgent în eliberarea lui Rjavitin din închisoarea de la Tiraspol

Doina Gherman afirma că Misiunea OSCE la Chişinău nu deţine informaţii despre locul unde se află Rjavitin, iar acestuia nu-i poate fi asigurată asistenţă juridică şi medicală în lipsa unei acreditări speciale pe teritoriul transnistrean.
Deputaţii PAS Oazu Nantoi, Mihai Popşoi şi  Doina Gherman
Deputaţii PAS Oazu Nantoi, Mihai Popşoi şi Doina Gherman (Captură Foto / privesc.eu)

Deputaţii PAS Oazu Nantoi, Mihai Popşoi şi Doina Gherman au solicitat preşedintelui Igor Dodon să facă toate demersurile necesare pentru eliberarea cetăţeanului moldovean Alexandru Rjavitin din detenţie de către autorităţile de la Tiraspol în cel mai scurt timp.

În cadrul unei conferinţe de presă, Mihai Popşoi a menţionat că Igor Dodon a organizat marţi, 21 ianuarie, şedinţa Consiliului Suprem de Securitate „şi a vorbit despre ce doriţi, dar nu despre soarta cetăţeanului Republicii Moldova, Alexandru Rjavitin, care de mai bine de o lună zace în puşcăriile din Transnistria. Oare nu ar trebui să fie acesta primul punct în agenda ta de comunicare cu cei din Transnistria?”.

“La 16 ianuarie am avut o întrevedere cu reprezentanţii OSCE unde am discutat despre Alexandru şi despre fenomenul înrolării forţate în regiunea transnistreană a tinerilor.

Am fost uimită să aflu că Misiunea OSCE în R. Moldova nu deţine, la moment, informaţii despre locul aflării lui Alexandru şi că nu îi putem asigura asistenţă juridică şi medicală, deoarece este nevoie de acreditare specială pentru aceasta pe teritoriul transnistrean. Accesul presei de la Chişinău este, la fel, interzis”, a declarat deputata PAS, Doina Gherman.

Oazu Nantoi a subliniat că cetăţenii R. Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului au devenit ostatici ai intereselor personale ale „personajului odios” Igor Dodon , care n-a întreprins nimic pentru eliberarea din închisoarea de la Tiraspol nici măcar a lui Oleg Horjan, cetăţean al R. Moldova, care la Congresul al XIV-lea extraordinar al PSRM „i-a jurat credinţă şi s-a pupat cu Igor Dodon”.

În concluzie, deputaţii PAS au făcut apel la reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană Thomas Mayr-Harting şi la misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate la Chişinău, ca să fie alături de Alexandru Rjavitin şi să ofere tot ajutorul posibil pentru soluţionarea acestui caz.

Potrivit vicepremierului pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, reprezentanţii administraţiei separatiste de la Tiraspol au confirmat reţinerea cetăţeanului moldovean Alexandr Rjavitin, care în 2015 a fugit din armata transnistreană şi a povestit public despre experienţele traumatizante prin care trec tinerii recruţi din Transnistria. Rjavitin este cercetat penal în Transnistria „pentru dezertare” şi divulgarea secretelor de stat, riscând o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe