Deputaţii au votat vicepreşedinţii CSJ. Litvinenco: PSRM-Şor promovează judecători care ulterior să-i salveze de justiţie

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)

În cadrul şedinţei de vineri, după dezbateri aprinse, deputaţii de la Chişinău au votat pentru numirea în funcţie a vicepreşedinţilor la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).

Astfel, Tamara Chişca-Doneva va fi numită în funcţia de vicepreşedinte al CSJ, preşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ, iar funcţia de preşedinte al Colegiului penal al CSJ o va exercita Nadejda Toma. Ambele sunt numite în funcţii pe un termen de 4 ani.

În opinia deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, numirea acestora este un târg ordinar al PSRM şi Partidului Şor care „împart judecătorii”.

"Aşa gen de târguri s-au făcut în luna februarie 2020 când aţi împărţit membrii CSM. Spun că fac asta pentru a salva justiţia de colaps. În realitate, ei vor să se salveze de justiţie. Această împărţeală mizerabilă de judecători pe ”timp de război” este o dovadă în plus că majoritatea din actualul Parlament îşi promovează exclusiv propriile interese şi nicidecum pe cele ale cetăţenilor R. Moldova”, a subliniat parlamentarul.

Sergiu Litvinenco a ţinut să amintească că Tamara Chişca-Doneva a participat în dosarul Gemeni, urmare căreia CEDO a obligat Republica Moldova să plătească 3,5 mln euro, peste 70 mln de lei. „Noi nu vorbim de o problemă legală, ci de un abuz al magistraţilor. Cu aceşti 70 mln de lei, câte vaccinuri pot fi cumpărate, câte pensii pot fi plătite, câţi agenţi economici pot fi ajutaţi? Nu, voi nu aveţi nicio treabă. Voi vreţi în continuare să promovaţi oameni care ulterior să vă salveze pe voi de justiţie.”