Deputatul PSD Bogdan Diaconu, despre pretenţiile de autonomie ale UDMR: Se joacă cu focul. Să nu se ardă

Aşa-zisul Ţinut Secuiesc
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times)

Deputatul PSD Bogdan Diaconu se departajează de colegii săi social-democraţi şi ia o atitudine fermă în faţa pretenţiilor de autonomie ale noilor săi colegi de alianţă, maghiarii de la UDMR.

Amintim că UDMR şi Partidul Civic Maghiar (PCM) au semnat săptămâna trecută un protocol de colaborare politică pe termen mediu şi lung, iar la semnarea acestuia UDMR a înmânat conducerii PCM un proiect de lege privind autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, care urmează să fie armonizat în cadrul unui grup de lucru cu proiectul de autonomie deja existent al Consiliului Naţional Secuiesc, a anunţat joi preşedintele PCM, Biro Zsolt, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Târgu Mureş.

Spre deosebire de colegul său Cătălin Ivan, care susţinea că nu s-a discutat cu privire la acest proiect de lege elaborat de UDMR, dar, în eventualitatea în care se va depune PSD va lua o poziţie, Bogdan Diaconu a luat o poziţie fermă pe subiect.

„UDMR se joacă cu focul. Să nu se ardă...UDMR insistă să depună un proiect de lege al autonomiei teritoriale, pe motiv că formaţiunea are acest deziderat din 1993. În plus, UDMR vrea modificarea Constituţiei în sensul renunţării la statul naţional unitar. Cred că UDMR forţează nota şi că vor exista consecinţe. Cea mai bună reacţie la asocierea lor cu lupta anti-românească este interzicerea acestei grupări, alături de celelalte partide maghiare extremiste din România. Scurt şi la obiect!”, a declarat Bogdan Diaconu.

Deputatul PSD ameninţa că în ziua în care UDMR va depune proiectul autonomiei în Parlament, el va depune tot în Parlament proiectul legislativ de desfiinţare a UDMR.

„UDMR conlucrează cu PCM pentru dezmembrarea României. Până unde vor să meargă, până la a depune în Parlamentul României o lege anti-constituţională de desfiinţare a României? În ziua în care UDMR depune în Parlament proiectul autonomiei, eu voi depune proiectul desfiinţării UDMR. Uniunea a elaborat un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, proiect care ar fi fost înmânat conducerii Partidului Civic Maghiar la semnarea protocolului de colaborare. Social-democraţii, alături de care se află UDMR la guvernare, spun că nu au cunoştinţă de aşa ceva”, a subliniat Bogdan Diaconu.