Descoperire arheologică importantă pe traseul autostrăzii Sibiu-Orăştie

Şantier arheologic aparţinând de muzeul din Olteniţa, director Done Şerbănescu
Şantier arheologic aparţinând de muzeul din Olteniţa, director Done Şerbănescu (Epoch Times România)

Arheologii români care examinau traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Orăştie au făcut o importantă descoperire despre care specialiştii români spun că va fi foarte apreciată în străinătate.

Pe şantier s-a descoperit un fragment ceramic inscripţionat cu simboluri necunoscute, ce ar putea dovedi existenţa scrisului în neoliticul timpuriu, a anunţat directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca. Relicva a fost descoperită într-un complex de locuinţe datate de dinainte de anul 6.000 i. Hr.

"Eu sunt zguduit. Am organizat nu ştiu câte simpozioane, am publicat nu ştiu câte volume internaţionale cu semne, simboluri, căutând să destructurez ideea după care în perioada asta existau sisteme de scriere. Eu tot timpul am zis că există sisteme de comunicare care nu înseamnă scriere, ci simboluri. Nu ştiu ce să zic în cazul acesta, e ceva ordonat, cu simboluri variabile, dar vă daţi seama că nu e ornament. E clar că e un sistem de punere a ceva într-o ordine, cu tipuri diverse şi va rămâne un prilej de dispute. Când va apărea în lumea internaţională va stârni o furtună", a afirmat directorul Muzeului Naţional Brukenthal.

Descoperirea a fost făcută în situl arheologic denumit "Miercurea Sibiului 2", localizat la nord de oraşul Miercurea Sibiului, pe Valea Gârbovei. Acolo au fost găsite, în total, 29 de complexe cu material arheologic, ce aparţin neoliticului timpuriu - cultura Starcevo-Criş, primei epoci a fierului şi perioadei Evului Mediu timpuriu.