Deţinut cere despăgubiri de 150.000 de euro pentru “tortură”: Penitenciarul nu are WC de tip “tron”

(ziaruldeiasi.ro)

Un deţinut a cerut despăgubiri de 150.000 de euro pentru “tortură” şi tratamentul degradant şi inuman la care ar fi fost supus după gratii în Penitenciarul Iaşi, acuzând că acestea i-ar fi provocat “un grav prejudiciu la viaţă” şi i-au înrăutăţit starea de sănătate. Mai exact, Gică Argint s-a plâns, printre altele, că toaletele din penitenciar nu au “tron”, relatează Ziarul de Iaşi.

Totuşi, judecătorii Tribunalului nu au putut găsi nicio legătură între regimul de detenţie şi hipermetropia sau bronşita tabacică de care suferea deţinutul şi au decis respingerea acţiunii.

Potrivit sursei citate, Gică Argint a fost încarcerat în februarie 2011, la acel moment fiind sănătos. Un an mai târziu, a acuzat dureri la piciorul stâng, descoperindu-se un început de artrită venoasă. A trecut dintr-un penitenciar într-altul, cerând constant internarea, dar i s-a răspuns că nu este cazul şi a fost tratat ambulatoriu.

Un nou control medical efectuat la Spitalul penitenciar Poarta Albă s-a soldat cu constatarea unei lungi liste de afecţiuni, respectiv angor de efort, varice, insuficienţă circulatorie periferică, arteriopatie a membrelor inferioare, hipertriglicemie, hipermetropie, presbiopie, boală arterială periferică, bronşită cronică tabacică, dislipidemie, insuficienţă cardiacă şi domiarteroscleroză sistemică. Argint a fost eliberat în 2016 şi a mers pentru consult şi tratament la Spitalul “Sf. Spiridon”. A fost programat pentru operaţie, dar a comis un nou furt, fiind arestat. La reîncarcerarea în penitenciar, i s-a făcut controlul medical obişnuit, constatându-se agravarea afecţiunilor.

Judecătorii au reţinut din plângerea lui Argint următoarele:

“Faţă de afecţiunile căpătate în cadrul Penitenciarelor române medicii i-au prescris reclamantului să fie sub supraveghere la infirmerie cu revenire la nevoie, dar toaleta nu era dotată cu vas WC tip scaun englezesc, şi de fiecare dată trebuia să îşi facă nevoile din poziţia în picioare, fiind dezumanizat şi totodată supus torturii”.

Însă magistraţii nu au putut găsi în plângere în ce ar fi constat tortura, tratamentele inumane şi degradante la care a fost supus şi care ar justifica despăgubirile de 150.000 de euro cerute.

“Singurul indiciu în acest sens este referirea pe care a făcut-o la faptul că toaleta nu era dotată cu vas WC tip scaun, ci cu WC «turcesc»”, au mai precizat magistraţii.

În plus, continuă site-ul citat, Argint a acuzat că agravarea stării sale de sănătate s-a datorat condiţiilor de detenţiei şi lipsei tratamentului necesar, aspecte care ar fi trebuit dovedite.

De asemenea, bronşita tabacică fusese depistată încă din 2011, când fusese declarat “aparent clinic sănătos”.

“Aşadar, reclamantul era fumător, fumatul fiind un obicei nesănătos care, în mod notoriu, poate afecta şi sistemul cardio-vascular. Reclamantul nu a renunţat la acest obicei în perioada de detenţie. Fumatul este, de altfel, una dintre cauzele apariţiei insuficienţei venoase cronice, cu care a fost diagnosticat reclamantul la un an de la încarcerarea sa, precum şi a hipertrigliceridemiei şi dislipidemiei. Durata relativ scurtă de timp faţă de data încarcerării, la care a fost diagnosticată această afecţiune, indică faptul că ea preexista plasării reclamantului în regim de detenţie, astfel încât cauza apariţiei afecţiunii nu este regimul de detenţie, la fel cum nici agravarea bolii nu se putea produce într-o dimensiune semnificativă în doar un an, exclusiv din pricina condiţiilor de detenţie”, au mai apreciat judecătorii.

Drept urmare, cererea lui Argint a fost respinsă de judecătorii Tribunalului ca neîntemeiată.

Cazul a ajuns, marţi, în faţa magistraţilor Curţii de Apel, care vor avea ultimul cuvânt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne