Deţinuţii "scriitori", stârnesc controverse. Macovei: Corupţii României sunt eliberaţi înainte de a-şi ispăşi pedepsele

Este inacceptabilă eludarea spiritului legii prin abuzul de "lucrări ştiinţifice" scrise de condamnaţii pentru corupţie, susţine partidul M10 condus de Monica Macovei.
.
. (Photos.com)

În acest sens, M10 a trimis o solicitare către Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru a obţine informaţii cu privire la numărul de cereri care au fost înregistrate la penitenciarele din toată ţara pentru reducerea pedepselor, cu motivaţia redactării unor lucrări ştiinţifice, şi rezultatul cererilor de reducere a pedepselor, se arată într-un comunicat remis joi redacţiei.

"Dorim să atragem public atenţia, atât autorităţilor competente, cât şi electoratului, că, sub aparenţa conceperii unor "lucrări ştiinţifice", corupţii României sunt puşi în libertate înainte de a-şi ispăşi pedepsele. Considerăm că această formă de reducere a pedepsei este o încălcare a spiritului legii. Condamnaţii pentru corupţie sau fapte asociate corupţiei nu trebuie să se întoarcă mai repede la banii şi bunurile obţinute prin corupţie sau furt din banii publici", a declarat Monica Macovei.

Partidul M10 "militează pentru aplicarea cu intransigenţă maximă a legilor anticorupţie şi cheamă autorităţile şi societatea la toleranţă zero atât în ceea ce priveşte actele de corupţie, cât şi în ceea ce priveşte persoanele corupte".

"Corupţii... Mai întâi şi-au făcut averile prin furt, apoi şi-au luat doctoratele prin plagiat. Şi-acum, pentru că nu se pot dezvăţa, vor să fure şi nişte zile de libertate mascându-se în genii ştiinţifice care scriu tratate cât e ziua de lungă. Justiţia i-a trimis acolo să stea şi să se căiască. Nu-i vom lăsa să-şi mai fure nici măcar libertatea lor", transmite M10.

Poziţia politică a Partidului M10 este că pentru infracţiunile de corupţie sau fapte asociate corupţiei trebuie interzise pedepsele cu suspendare. Corupţii trebuie să îşi execute pedepsele în închisoare şi, în toate cazurile, trebuie aplicată confiscarea extinsă a bunurilor şi averilor care nu pot fi justificate prin venituri legale.

Trebuie remarcat că mai toţi deţinuţii celebri ai ţării, odată ajunşi după gratii, s-au apucat de scris cărţi, deşi pentru unii era o experienţă cu totul nouă. Potrivit legii, pentru fiecare carte scrisă în detenţie, un deţinut beneficiază de o scutire de pedeapsă de 30 de zile.

Legea spune că aceste cărţi trebuie să fie adevărate lucrări ştiinţifice pentru ca deţinuţii să poată beneficia de reducerea pedepsei, însă comisiile de eliberare condiţionată din penitenciare avizează orice carte care vine cu recomandarea unui profesor universitar.

Potrivit publicaţiei Adevărul, cartea poate conţine orice, pentru că legea nu stabileşte cine ar trebui să decidă dacă este sau nu lucrare ştiinţifică şi, mai mult, legea nu obligă profesorul şi pe nimeni altcineva să citească şi să evalueze lucrarea deţinutului, aşa că, profitând de aceste carenţe legislative, mulţi dintre puşcăriaşi devin peste noapte "scriitori".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne